22.03 – Wall Street krijgt recessiespook maar niet verdreven
De Amerikaanse beurzen kleurden vandaag weer rood: de Dow Jones en de S&P 500 verloren elk zowat 1 procent, terwijl de techindex Nasdaq de schade kon beperken tot 0,6 procent. Bovenop de aanhoudende recessievrees jaagt ook de aanhoudende onrust rond het Britse pond, een van de belangrijkste wereldmunten, de beleggers de stuipen op het lijf.
20.52 – Crisis rond Britse pond nog niet bezworen
De mededeling van de Bank of England (zie hieronder) heeft niet geleid tot een remonte van het Britse pond. Frederik Ducrozet van vermogensbeheerder Pictet vat de onrust rond de wereldmunt samen in een grafiek: terwijl het Britse pond terrein verliest tegenover de dollar, schiet de Britse rente hoger.
19.27 – Slechte weekstart voor Europese beurzen
De Europese beurzen zijn vandaag lager gesloten. De Bel20-index verloor 0,93 procent. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 388,75 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,5 procent op 12.227,92 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,2 procent op 5.769,39 punten. De Britse FTSE 100 sloot vlak op 7.020,95 punten.
De aandelenmarkten hadden in eerste instantie moeite hun richting te bepalen en schommelden tussen lichte winsten en verliezen, terwijl de markt de Italiaanse kiesuitslag, een nieuwe verkoopgolf van het Britse pond en teleurstellende Duitse data verwerkten.
18.32 – Almaar meer “haviken” bij de ECB
Het aantal ECB-toppers dat waarschuwt voor verdere renteverhogingen – ook al moet daarvoor economische groei opgeofferd worden – is intussen niet meer bij te houden. Gediminas Simkus, de gouverneur van de centrale bank van Litouwen, is de recentste in de rij.
17.46 – Bank of England “volgt ontwikkelingen op de voet”
In een wat mysterieus statement zegt de Bank of England “de ontwikkelingen op de financiële markten op de voet te volgen”, in een reactie op de turbulentie rond het Britse pond. Of en hoe de centrale bank eventueel gaat ingrijpen, is echter niet meteen duidelijk.
17.39 – Telenet dondert 8 procent lager
Het was een beroerde beursdag voor Telenet. Het telecomaandeel donderde ongeveer 8 procent lager net op zijn analistendag, waar de toekomstplannen gepresenteerd werden. De koersdaling vond grotendeels al vooraf plaats, na enkele negatieve analistenrapporten.
17.20 – “Italië heeft EU nodig”
De Italiaanse kiesuitslag duwt de Italiaanse obligatierentes slechts beperkt hoger. “We zien zeker een stijging van de spreads ten opzichte van Duitsland, maar we zien geen paniek over Italië”, aldus Raphaël Goldwasser, directeur van Goldwasser Exchange, een specialist in obligaties.
Deze namiddag bedroeg het verschil in rendement tussen de Duitse en Italiaanse tienjarige obligatie 240 basispunten, “iets minder dan wat we afgelopen juli zagen”, zei de specialist in een gesprek met ABM Financial News.
Het rendement op de Italiaanse tienjarige Buono staat op 4,48 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2013. “We hebben eerder zorgwekkender niveaus gezien, zoals bijvoorbeeld in 2018 het geval was.”
“Ondanks de overwinning voor rechts, met eurosceptische politici die gaan regeren, houdt de markt zeker rekening met het feit dat Italië een zware schuldenlast heeft en dat het land niet in staat zal zijn om het zonder de ongeveer 200 miljard euro steun van het Europese herstelplan te redden.”
16.28 – Russische beurs op laagste punt sinds 2017
De Moscow Exchange (MOEX), de grootste beurs van Rusland, zakte de voorbije dagen zienderogen. De index bereikte maandag het laagste punt sinds 2017 en verloor op een week tijd al meer dan 20 procent van zijn waarde.
16.09 – Catch-22 voor centrale banken?
Hebben de centrale banken met hun massale geldcreatie in de voorbije jaren de infrastructuur van wereldfinanciën compleet om zeep geholpen? Lees hier een analyse.
15.40 – Wall Street neemt aarzelende start
De Amerikaanse beurzen lijken niet goed te weten wat ze van de turbulentie rond het Britse pond moeten denken. De Dow Jones daalde bij opening 62 punten, of 0,2 procent. Maar de S&P 500 en de Nasdaq zaten lichtjes in de lift.
15.23 – Belgisch ondernemersvertrouwen zakt
Het ondernemersvertrouwen in ons land zit weinig verrassend in dalende lijn. De forse verslechtering van het ondernemingsklimaat doet zich voor in alle activiteitssectoren die voor de enquête worden bevraagd, met uitzondering van de bouw, meldt de Nationale Bank.
15.17 – “Overwinning Meloni geen grote zorg voor financiële markten”
De duidelijke verkiezingsoverwinning in Italië van een uitgesproken rechtse coalitie onder leiding van Giorgia Meloni, is geen verrassing en de zorgen over een nieuw begrotingsbeleid en de relatie met de EU blijven nog beperkt. Dat stellen de analisten ING in een eerste reactie op de Italiaanse verkiezingsuitslag. Zowel de euro als de Italiaanse staatsleningen hebben op dit moment grotere problemen om mee te worstelen, klinkt het.
Binnen de coalitie won Fratelli d’Italia van frontvrouw Giorgia Meloni duidelijk met 26 procent van de stemmen, terwijl Lega en Forza Italia onder de 10 procent bleven. ING verwacht dat Meloni zich met succes zal verzetten tegen oproepen van Lega om de overheidstekorten te laten oplopen. De positie binnen Europa kan volgend jaar wel een bron van conflict worden, verwachten de analisten.
De Italiaanse obligatiemarkten lieten de risicopremies dalen na de uitslag en leken daarmee vrede te hebben met Meloni. De komende weken zal vooral de bredere toon in de financiële markten bepalend zijn, denkt ING.
14.45 – Brits pond massaal gedumpt: komt Bank of England met noodingreep?
Het Britse pond staat zo onder druk, dat de speculatie toeneemt over een mogelijke draconische maatregel: een noodrenteverhoging door de Bank of England, ondanks het feit dat die centrale bank nog maar vorige donderdag de rente verhoogde. Zo’n verrassende renteverhoging zou beleggen in het Britse pond onverwacht aantrekkelijker maken en daarmee koersondersteunend werken.
Maar er zijn uiteraard grote macroeconomische gevolgen aan verbonden: een nieuwe renteverhoging maakt de kredietverlening in de economie nog eens duurder, en kan dus de economische vraagzijde helemaal versmachten. Een voordelig neveneffect is dat dit dempend werkt op de inflatie.
13.49 – “ECB zal rente met minstens 50 basispunten verhogen in oktober”
Gediminas Simkus, gouverneur van de centrale bank van Litouwen, merkte tijdens een gesprek met enkele journalisten in Vilnius op dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente met minstens 50 basispunten zal verhogen in oktober. “Als ik naar de huidige gegevens kijk, kan ik alleen maar vaststellen dat de inflatoire tendensen sterker worden”, klonk het. “Er liggen nu verschillende opties op tafel, maar één ding is zeker: een renteverhoging met minstens 50 basispunten is noodzakelijk.”
Martins Kazaks, de Letse collega van Simkus, zei vorige week dat hij voorstander is van een tweede verhoging met 75 basispunten.
13.27 – “Lonen stijgen duidelijk sneller in België dan in de buurlanden”
“De loonkosten stijgen in ons land duidelijk sneller dan in onze buurlanden. Dat wordt voor veel bedrijven een probleem, wat op termijn onvermijdelijk tot uiting zal komen in minder investeringen en werkgelegenheid”, zegt Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, in een opiniestuk op onze site. “Tegen die achtergrond actie voeren voor nog sterkere loonstijgingen getuigt van weinig verantwoordelijkheidszin.”
12.31 – Umicore ruim 3 procent in het groen na bekendmaking deal met Volkswagen
Zoals je hieronder kan lezen heeft Umicore een deal gesloten met Volkswagen, en meer specifiek met de dochteronderneming PowerCo, om samen batterijmaterialen te produceren. De aandeelhouders van de grondstoffenspecialist reageren alvast positief. Het aandeel noteert momenteel 3,45 procent in het groen. Volkswagen daarentegen staat op een verlies van 2 procent. Lees hier onze berichtgeving.
12.18 CEO Unilever kondigt pensioen aan
Unilever laat weten dat CEO Alan Jope eind 2023 met pensioen gaat. Dat meldt het persagentschap Reuters. De Britse producent van consumentenproducten zei dat de raad van bestuur een formele zoektocht zal starten naar een opvolger, waarbij zowel interne als externe kandidaten worden overwogen. Jope was sinds 2019 CEO van Unilever. Meer weten? Klik hier.
12.03 – Ook Orange tuimelt naar beneden
Telenet is overigens niet het enige telecombedrijf dat rake klappen krijgt op de beurs. Ook Orange België moet vandaag terrein prijsgeven. Het aandeel staat momenteel op een verlies van 6,6 procent.
11.57 – Telenet duikt fors lager op de beleggersdag
In aanloop naar een beleggersdag die vandaag in London plaatsvindt, duikt het aandeel van Telenet fors lager. Omstreeks het middaguur noteerde het telecombedrijf 6,9 procent in de min. De daling is het gevolg van twee koersdoelverlagingen. Zo verlaagt Barclays het koersdoel van 28 naar 22 euro. Het advies blijft “houden”. ING stelt het koersdoel nog drastischer naar beneden bij. De bank laat het doel zakken van 40 naar 17,5 euro. Het advies blijft ook “houden”.
11.28 – OESO verlaagt groeiprognose voor de wereldeconomie
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft de groeiprognose voor de wereldeconomie in 2023 verlaagd van 2,8 procent (in juni) tot 2,2 procent.
“De wereldeconomie heeft vaart verloren in de nasleep van de niet-uitgelokte, niet te rechtvaardigen en illegale oorlog van Rusland tegen Oekraïne. In vele economieën is de groei van het bruto binnenlands product (bbp) tot stilstand gekomen en de economische indicatoren wijzen op een langdurige vertraging”, aldus Mathias Cormann, de secretaris-generaal van de OESO.
11.01 – “De Duitse economie stevent af op een recessie”
De Ifo-index, die polst naar de stemming van Duitse bedrijfsleiders, is gezakt van 88,5 in augustus tot 84,3 punten deze maand. Economen hadden een daling tot 87 punten voorspelt, meldt het persagentschap Reuters. Klaus Wohlrabe, hoofd van de enquêtes bij het ifo, waarschuwt dat Duitsland afstevent op een recessie. Meer hier.
10.37 – “Stijgende prijzen zijn het grootste probleem van de EU”
Luis de Guindos, vicepresident van de Europese Centrale Bank (ECB), zei vandaag tijdens een evenement in Madrid dat de inflatie momenteel het grootste probleem van de Europese Unie (EU) is. “Het terugdringen van de inflatie is de belangrijkste bijdrage die wij kunnen leveren om de economische situatie te verbeteren”, klonk het.
De bestuursleden van de monetaire instelling zijn het erover eens dat de rente moet blijven stijgen om de sterkste prijsstijgingen sinds de invoering van de euro tegen te gaan. Maar ze wachten op de inflatiecijfers van september, die later deze week verschijnen, om te beslissen met hoeveel.
10.23 – Prijs vat Brent-olie zakt tot 85 dollar
Door een sterke dollar en de vrees voor een recessie blijft de prijs van een vat ruwe olie dalen. Omstreeks 10.20 uur was een vat Brent-olie 85 dollar waard. Ter vergelijking: begin deze maand schommelde de prijs rond de 95 dollar. De prijs van een vat WTI-olie bedraagt momenteel zo’n 78 dollar.
10.01 – “Volkswagendeal Umicore valt wat tegen”
De deal van Umicore met Volkswagen is toch een beetje een teleurstelling. Dat zeggen analisten van Jefferies na bestudering van de details van de joint venture. Er wordt 3 miljard euro geïnvesteerd om in 2030 160 GWh te produceren. “Het is onduidelijk of dit bedrag zowel de investeringen als het werkkapitaal dekt”, aldus de analisten. Lees er hier meer over.
09.23 – Telenet handhaaft outlook 2022
Telenet heeft de outlook voor dit jaar bevestigd. Dit deed het telecombedrijf maandagochtend in aanloop naar een beleggersdag die vandaag in London plaatsvindt.
“Met een solide balans en liquiditeitsprofiel is Telenet goed gepositioneerd om het huidige onrustige macro-economische klimaat te doorstaan. Ondanks de toegenomen inflatiedruk bevestigen we immers onze financiële vooruitzichten voor het volledige jaar 2022”, zei CEO John Porter in een toelichting. Lees er hier meer over.
09.11 – Europese beurzen duiken opnieuw lager
De recessievrees houdt de beurzen in haar greep. Zo’n tien minuten na het luiden van de openingsbel staat de Bel20 op een verlies van 0,85 procent. De Eurostoxx50 kan net niet het hoofd boven water houden en duikt 0,05 procent lager.
08.39 – “We moeten agressief optreden tegen de inflatie”
Volgens Boris Vujcic, gouverneur van de centrale bank van Kroatië en vanaf januari het 26ste bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft de monetaire instelling geen andere keuze dan agressief op te treden tegen de torenhoge inflatie. “Het kan verleidelijk zijn om nu meer aandacht te besteden aan de impact op de economie, maar de inflatie laten verankeren, kost ons meer dan een tijdelijke daling van het bbp”, merkt hij op in een interview met Bloomberg.
08.07 – Telenet verhoogt participatie in Caviar Group
Het telecombedrijf Telenet laat in een persbericht weten dat het zijn participatie in productiehuis Caviar Group verhoogt van 49 naar 70 procent, en Caviar vanaf 1 oktober volledig zal consolideren in zijn financiële cijfers.
“We geloven absoluut in de verdere groei van Caviar. We vonden elkaar anderhalf jaar geleden in een gezamenlijke visie op het internationaal potentieel van onze lokale talenten en content”, aldus John Porter, CEO van Telenet. “Caviar heeft een bewezen trackrecord in het creëren van content die ook internationaal goed scoort. We zijn onder de indruk van hun resultaten van de afgelopen 18 maanden en de projecten die ze in de pijplijn hebben zitten.”
07.39 – Euro duikt lager na Italiaanse verkiezingsuitslag
Ook de euro start de handelsweek in mineur. Momenteel betaal je voor één euro 0,96 dollar. Aanleiding is de verkiezingsoverwinning van Fratelli d’Italia (Broeders van Italië). Die partij wordt omschreven als een post-fascistische partij. Twee leden van de partij zijn rechtstreekse, trotse afstammelingen van Benito Mussolini, de fascistische leider van Italië.
07.24 – Britse pond zakt naar een nieuw dieptepunt
Het Britse pond kreeg vanochtend opnieuw rake klappen. De Britse munteenheid daalde met bijna 5 procent tegenover de greenback tot 1.0350 dollar, een nieuw dieptepunt. De beleggers zijn niet te spreken over de geplande belastingverlagingen van Kwasi Kwarteng, de Britse minister van Financiën. Ze vrezen dat dat beleid de inflatie en de overheidsschuld de hoogte in zal jagen.
“De crash van het pond laat zien dat de markten een gebrek aan vertrouwen hebben in het Verenigd Koninkrijk en dat de financiële kracht van het land onder vuur ligt”, merkt Jessica Amir, strateeg bij Saxo Capital Markets in Sydney, op in een reactie tegenover Bloomberg. “Het pond is een haartje verwijderd van pariteit en de situatie zal vanaf nu alleen maar verslechteren.”
07.09 – Aziatische markten duiken lager
De Aziatische markten geven alvast geen positief beeld over wat de eerste handelsdag van de week met zich zal meebrengen. Nikkei staat op een verlies van 2,6 procent en Seoel duikt 3,1 procent lager. Shanghai (-0,1 procent) kan net niet het hoofd boven water houden.
06.37 – De beer is los
De beurzen hebben vorige week de handelsweek in het rood afgesloten. De Bel20 bevindt zich zelfs in een berenmarkt. De Belgische sterindex start deze week zo’n 22 procent lager tegenover het hoogtepunt in november. De Dow Jones dook vrijdag dan weer onder de symbolische grens van 300.000 punten. De Amerikaanse index is één rode beursdag verwijderd van een berenmarkt.