Bank of England verhoogt rente met 50 basispunten: “Er is mogelijk al sprake van een Britse recessie”

De Bank of England verhoogt zoals verwacht haar beleidsrente met 50 basispunten, tot 2,25 procent. Dat is minder agressief dan de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB), die hun beleidsrentes elk met 75 basispunten verhoogden. De Britse rente staat nu wel op het hoogste peil sinds 2008.

Een nieuwe dag, een nieuwe reeks rentebesluiten. Vandaag was het onder meer de beurt aan de Turkse en Britse centrale bank. De eerstgenoemde monetaire instelling nam de opvallende beslissing om de rente opnieuw te verlagen met 100 basispunten, terwijl de Bank of England koos voor een verhoging met 50 basispunten tot 2,25 procent, het hoogste niveau sinds 2008.

Net zoals de ECB en de Fed hoopt de Bank of England op die manier de inflatie naar beneden te krijgen. Het inflatiecijfer in het Verenigd Koninkrijk kwam in augustus uit op 9,9 procent. Dat is net geen vijfvoud van de doelstelling van de monetaire beleidsmaker, namelijk een geldontwaarding van 2 procent.

Zevende renteverhoging op rij

Wat opvalt is dat de Bank of England nu minder hard aan de rem trekt dan haar Europese en Amerikaanse evenknie. Die hebben de belangrijkste rentes met 75 basispunten opgetrokken. Dat neemt niet weg dat een Britse verhoging met 50 basispunten historisch blijft. Tijdens de vorige vergadering werd er ook beslist om de rente aan dat tempo te verhogen. Dat was toen de grootste stijging sinds 1995. Het is overigens al de zevende renteverhoging op rij. In de eurozone zaten we begin deze maand aan verhoging nummer 2.

De bestuursleden van de centrale bank waren niet unaniem over het rentebesluit. Drie van de negen bestuurders stemden voor een renteverhoging met 75 basispunten en eentje had liever een verhoging met 25 basispunten gezien. De beleidsmakers hebben ook beslist om de portefeuille met staatsobligaties in de komende twaalf maanden met 80 miljard pond af te bouwen tot 758 miljard pond.

Recessie

De Bank of England verwacht hoe dan ook dat de economische activiteit zal afnemen, wat de wind uit de zeilen van de inflatie zal nemen. Verwacht wordt dat de Britse economie in het derde kwartaal zal krimpen met 0,1 procent, na een afname met 0,1 procent in het tweede kwartaal. Volgens de Bank of England bevindt het Verenigd Koninkrijk zich daarom mogelijk al in een recessie. In theorie wordt er van een recessie gesproken wanneer de economische groei twee opeenvolgende kwartalen afneemt.

De Bank of England heeft ook de inflatieprognose naar beneden bijgesteld. De monetaire instelling verwacht nu dat de inflatie in oktober zal pieken op 11 procent. Voorheen was dat 13 procent. “Het plan van de overheid om de energieprijzen te plafonneren zal de inflatie verlagen en de piek van de geldontwaarding versnellen”, klonk het donderdagmiddag.

(lb)

Meer