Britse inflatie duikt onder symbolische grens van 10 procent

Het inflatiecijfer in het Verenigd Koninkrijk kwam in augustus uit op 9,9 procent. In juli was er nog sprake van een geldontwaarding van 10,1 procent. De inflatie (op jaarbasis) verliest wat aan kracht door de dalende prijs van motorbrandstof.

De levensduurte in het Verenigd Koninkrijk is minder fors gestegen dan verwacht. Economen hadden een stijging van 10,2 procent naar voren geschoven, wat dus een fractie hoger was dan het inflatiecijfer van juli (10,1 procent). Uiteindelijk is het leven in het Verenigd Koninkrijk vorige maand “slechts” 9,9 procent duurder geworden. Op maandbasis is de inflatie gestegen met 0,5 procent.

De kerninflatie (op jaarbasis) – zonder voedsel en energie – ligt met 6,3 procent in lijn met de verwachtingen. Op maandbasis is er sprake van een stijging met 0,8 procent

Dalende prijs motorbrandstof

Het lager dan verwachte inflatiecijfer hebben de Britten voornamelijk te danken aan de afzwakkende prijs van motorbrandstof. In het rapport van het Britse statistiekbureau staat te lezen dat die daling de grootste bijdrage heeft geleverd aan het lager dan verwachte inflatiecijfer (op jaarbasis). De voedselprijzen hadden dan weer de grootste opwaartse impact op de inflatie.

De stijgende levensduurte treft heel wat Britten diep in hun portefeuille. Daarom heeft Liz Truss, de nieuwbakken premier van het Verenigd Koninkrijk, een pakket steunmaatregelen aangekondigd om de koopkracht van de gezinnen ietwat te beschermen. Zo wil ze de energiefactuur de komende twee jaar plafonneren op 2.500 pond (of 2.880 euro).

Analisten verwachten dat de maatregelen – die de schatkist naar schatting ongeveer 130 miljard pond zullen kosten – de inflatievooruitzichten op korte termijn sterk zullen verlagen, maar op middellange termijn een boost zullen geven.

Bank of England

Nu rijst de vraag: wat doet de Bank of England? De bestuursleden van de Britse centrale bank zitten volgende week donderdag samen om het rentebeleid te bespreken. Verwacht wordt dat Andrew Bailey, voorzitter van de toezichthouder, een verhoging met 75 basispunten zal aankondigen. In augustus werd de rente opgetrokken met 50 basispunten. Dat was toen de grootste renteverhoging in 27 jaar.

De centrale bank verwacht overigens dat de inflatie dit jaar verder zal oplopen tot 13,3 procent in oktober. Bij het rentebesluit in juni werd nog uitgegaan van een piekniveau van de inflatie van iets meer dan 11 procent.

(lb)

Meer