Nieuwe energiekoers lijkt veel op de oude: Brits premier Liz Truss gaat verbod op fracking opheffen

De nieuwe premier van Groot-Brittannië, Liz Truss, gaat vandaag het verbod op fracking, of: het winnen van schaliegas, in het land opheffen. Truss wil ook meer gebruik gaan maken van de olie- en gasreserves in de Noordzee, om de energielevering van de fel geplaagde eilandnatie veilig te stellen.

Dat meldde de krant The Telegraph.

De maatregel maakt deel uit van wat volgens haar kabinet een “doortastend actieplan” zal zijn om huishoudens en bedrijven met torenhoge energierekeningen te steunen, en tegelijk te trachten de binnenlandse energievoorziening op te voeren, zo schrijft Reuters.

Controversiële techniek

Fracking geldt als een bijzonder controversiële techniek. Het schaliegas wordt gewonnen door diep onder de grond steenlagen te doen barsten met – onder hoge druk – water, zand en chemicaliën. Tegenstanders noemen het erg vervuilend, en opperen dat het leidt tot aardbevingen.

Maar voorstanders wijzen naar het succes van de techniek in de Verenigde Staten, waar het een positieve kentering voor de energievoorziening heeft teweeggebracht. Dankzij de binnenlandse winning van schaliegas daar, loopt de energiefactuur voor Amerikanen minder hoog op.

In het VK werd fracking in 2019 verboden, nadat de olie- en gasautoriteit van het land had gezegd dat het niet mogelijk was de omvang te voorspellen van de aardbevingen die het zou kunnen veroorzaken.

Onmiddellijke actie

Truss, die dinsdag tot premier werd benoemd, staat voor een enorme uitdaging. Het VK wordt namelijk geconfronteerd met de ernstigste cost-of-living-crisis in een generatie. Bedrijven kreunen er onder de torenhoge energiefacturen, en een recessie is dichtbij (volgens sommige analisten is die er zelfs al).

Haar kabinet opperde dat zij donderdag aan het parlement een plan zou voorleggen dat zowel korte- als langetermijnoplossingen voor de energiecrisis zou inhouden, maar gaf geen details over haar plannen.

Een ingewijde zei tegen Reuters dat Truss overwoog de energierekeningen te bevriezen als deel van een bail-outplan dat in de richting van 100 miljard pond (115 miljard euro) zou kunnen gaan; duizelingwekkende cijfers die zelfs het gigantische steunpakket bij de coronacrisis zouden overtreffen.

Noordzee

Verwacht wordt ook dat de premier haar steun zal uitspreken voor meer olie- en gasboringen in de Noordzee. Daarvoor zouden sommige milieuregels kunnen worden aangepast om het proces te versnellen.

(ns)

Meer