Bank of England voert hoogste renteverhoging in 27 jaar door en waarschuwt voor “langdurige recessie”

De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk (VK), de Bank of England, voerde donderdag een renteverhoging door van 50 basispunten. Dat is de hoogste stijging sinds 1995. 

Door de verhoging hanteert de bank nu een rente van 1,75 procent. De Bank of England voerde de maatregel door om de stijgende inflatie te bekampen. Die bedroeg in juni zo’n 9,4 procent in het VK. De meeste economen hadden een stijging met 50 basispunten verwacht. 

De Bank of England waarschuwde echter dat het VK in een langdurige recessie zou kunnen belanden, die meer dan een jaar duurt. Bovendien sluit het verdere verhogingen niet uit.

“Het comité zal bijzonder alert zijn voor aanwijzingen van een hardnekkigere inflatoire druk en zal indien nodig krachtig optreden”, zei gouverneur Andrew Bailey tegen verslaggevers in Londen. “Alle opties liggen op tafel voor onze vergadering in september en daarna.”

Recessie van een jaar

Volgens de centrale bank is de kans op een recessie, die tijdens het vierde kwartaal zou beginnen en meer dan een jaar zou kunnen aanhouden, groot. Dat zou meteen de langste recessie zijn sinds de financiële crisis van 2008. De bank verwacht dat de economie tijdens die periode met 2,1 procent zal inkrimpen.

Bovendien zou de inflatie nog even kunnen blijven toenemen, tot een verwachte piek van 13,3 procent in oktober. Dat zou voornamelijk te wijten zijn aan de hoge energieprijzen. Die inflatie zou nog hardnekkig kunnen aanhouden doorheen het jaar 2023, waardoor de reële inkomsten van inwoners een zware klap zouden kunnen krijgen. 

Die combinatie van een stagnerende economie en een hoge inflatie zal ervoor zorgen dat het reëel besteedbaar inkomen van huishoudens met zo’n 2,5 procent zal dalen. Dat zou ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor een groot deel van de bevolking.

Volgens een evaluatie van de gerenommeerde Britse denktank National Institute of Economic and Social Research (NIESR) dreigt zelfs een stagflatie, een nachtmerriescenario voor economen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20