“Liz Truss vandaag benoemd tot premier Verenigd Koninkrijk”

Liz Truss zal naar verwachting vandaag benoemd worden tot leider van de regerende Britse Conservatieve Partij, en tot de volgende premier van Groot-Brittannië. Ze neemt de macht over op een moment dat de eilandnatie geconfronteerd wordt met een ernstige crisis in verband met de stijgende kosten van het levensonderhoud.

Na een wekenlange, flink op de spits gedreven politieke strijd bij de Tories, waarin ex-minister van Buitenlandse zaken Truss (47) het opnam tegen Rishi Sunak (42), de voormalige minister van Financiën, zal vandaag rond het middaguur de nieuwe premier van het VK worden aangekondigd. Volgens bronnen van onder meer het persagentschap Reuters wordt het Truss.

Economische crisis

De 47-jarige wordt al weken de grootste kans toegedicht om Boris Johnson op te volgen. Volgens de laatste peiling van het onderzoeksbureau YouGov schaart 66 procent van de leden van de Conservatieve Partij zich achter de politica, die vaak wordt vergeleken met ‘Iron Lady’ Margaret Thatcher.

De uit Oxford afkomstige politica heeft beloofd snel te handelen om de crisis in verband met de kosten van levensonderhoud in Groot-Brittannië aan te pakken. Truss zei binnen een week met een plan te komen om de stijgende energierekeningen aan te pakken en de toekomstige brandstofvoorziening veilig te stellen.

De Britten zijn in economisch zwaar weer beland. De eilandnatie zit al in een recessie en stevent af op een periode van aanhoudend lage groei, hoge werkloosheid en galopperende prijzen. Dat zijn de ontnuchterende conclusies van een gerenommeerde Britse denktank.

Steun voor BoJo

Truss was de eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken voor een conservatieve regering, en haar uitgesproken roep om sancties op te leggen aan Russische oligarchen aan het begin van de oorlog in Oekraïne werd toegejuicht door het publiek, schreven we hier al eens eerder. Maar ze sprak ook lang haar steun uit voor ‘BoJo’, die uiteindelijk in ongenade viel.

Johnsons regeerperiode was gekenmerkt door schandalen; nadat meer dan vijftig mensen binnen zijn partij waren afgetreden, werd de excentrieke leider in juli gedwongen zijn ontslag aan te kondigen. De druppel voor velen was dat hij weigerde om parlementslid Chris Pincher, die ervan werd beschuldigd verschillende mannen op ongepaste wijze te hebben betast, af te vallen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20