Boris Johnson stapt op als premier nadat kabinet leegbloedt

Nadat deze ochtend opnieuw een aantal ministers hun ontslag hebben ingediend, stapte Boris Johnson op als partijleider van de Conservative Party en zei hij zijn premierschap op te zullen geven. Daarbij zei hij tijdelijk aan de macht te zullen blijven tot een nieuwe premier en partijleider worden gekozen tegen oktober.

De Britse premier Boris Johnson heeft toegegeven aan de interne druk om zijn ontslag in te dienen. Dat werd eerder op donderdagochtend bevestigt door meerdere bronnen. Johnson heeft al enkele dagen te kampen met massale ontslagnemingen binnen zijn partij, nadat minister van Volksgezondheid Rishi Sunak en minister van Financiën Sajid Javid dinsdag hun ontslag hadden ingediend. Johnson kapituleerde nadat meer dan vijftig mensen intussen waren afgetreden.

Downing Street heeft intussen meegedeeld dat de premier vandaag nog het land zal toespreken. Er wordt verwacht dat hij dat voor de middag zal doen. Volgens Bloomberg zal Johnson nog tijdelijk aan de macht blijven tot oktober, waarna een nieuwe premier en partijvoorzitter moeten worden gekozen.

Johnson bloedde ministers

Donderdagochtend namen nog eens zeven ministers ontslag, waarna Johnsons premierschap in vrije val raakte. Het ging om Brandon Lewis, de Britse minister voor Noord-Ierland, Veiligheidsminister Damian Hinds, onderminister van Wetenschap George Freeman, ondersecretaris van Financiën Helen Whatley, minister van Pensioenen Guy Opperman, Technologieminister Chris Philp en James Cartlidge, de ondersecretaris van Justitie.

Lewis zei in zijn ontslagbrief aan Johnson dat de regering “eerlijkheid, integriteit en wederzijds respect” nodig heeft en dat “er geen weg terug is”. Nadat Lewis zijn ontslag indiende, volgde Whatley hem op de voeten. De intussen ex-ondersecretaris van Financiën zei tegen Johnson dat “je maar zo vaak je verontschuldigingen kan aanbieden”. 

Zelfs nieuwe kabinetsleden, die nog maar sinds enkele dagen hun post bekleden, zijn intussen aan het opstappen. Zo postte Michelle Donelan, secretaris van Onderwijs sinds dinsdag, op Twitter dat ze haar ontslag indiende. Hoewel ze erkende dat een ministerie van Onderwijs zonder leider een reële impact zou hebben op studenten, zegt ze dat de premier haar en de wijdere regering in “een onmogelijke situatie” zou hebben geplaatst. 

De nieuwste golf van ontslagnemingen kwam slechts enkele uren nadat voormalige bondgenoot van Johnson Suella Braverman, de procureur-generaal, publiekelijk aan Johnson zei dat hij zijn ontslag moet indienen. 

Ook de plaatsvervangende minister van Financiën sinds dinsdag, Nadhim Zahawi, had al aan Johnson opgeroepen om op te stappen. “Dit is niet houdbaar and zal enkel erger worden. Je moet het juiste ding doen en nu weggaan.”

Seksueel wangedrag Pincher was de druppel

Johnsons regering heeft zich tegen hem gekeerd, nadat Downing Street had toegegeven dat de premier wist dat parlementslid Chris Pincher beschuldigd was van ongepast gedrag. Die zou in juni twee mannen in een privéclub seksueel hebben betast toen hij dronken was. De premier deed echter niets aan de zaak en weigerde Pincher te schorsen. De zaak raakte begin juli echter bekend.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20