Beleggers niet te spreken over geplande belastingverlaging in het Verenigd Koninkrijk: het Britse pond zakt naar nieuw dieptepunt

De Britse regering heeft afgelopen vrijdag ingrijpende belastingverlagingen aangekondigd om de gezinnen en bedrijven te helpen de energiecrisis door te komen. De beleggers reageerden minder enthousiast en duwden de koers van het Britse pond lager. De munteenheid daalde deze ochtend tot een nieuw dieptepunt na een interview van BBC met Kwasi Kwarteng, de Britse minister van Financiën, zondag. Hij zei toen dat er nog meer verlagingen aan de horizon lonken.

De Europese regeringen nemen allerhande maatregelen om hun bevolking en bedrijven door de energiecrisis te loodsen. Zo ook die van het Verenigd Koninkrijk. Liz Truss, de nieuwbakken premier van het land, pakte afgelopen vrijdag uit met ongeziene belastingverlagingen. Ze draaide onder meer de verhoging van de vennootschapsbelasting terug en maakte komaf met de hoogste belastingschijf van 45 procent.

Beleggers niet tevreden met de maatregelen

Beleggers zijn niet te spreken over de maatregelen van de Britse regering. Ze vrezen dat dergelijke ingrepen de inflatie verder zullen aanwakkeren en het begrotingstekort de hoogte in zullen jagen. Verwacht wordt dat de belastingverlagingen de regering-Truss meer dan 105 miljard pond zal kosten. Volgens het persagentschap Bloomberg kan dat bedrag de komende vijf jaar verder oplopen tot 161 miljard pond.

Het Britse pond, dat al sinds begin dit jaar terrein moet prijsgeven, dook na de aankondiging vrijdag tot het laagste punt tegenover de dollar in 37 jaar. Deze ochtend werd er een vervolg gegeven aan de dalende koers en dook de Britse munteenheid nog eens zo’n 5 procent lager tot 1,0350 dollar, een nieuw dieptepunt. Omstreeks 8 uur schommelde de koers rond 1,06 dollar.

Flash crash

Volgens sommige traders was er deze ochtend sprake van een flash crash. In minder dan een halfuur tijd was de waarde van het Britse pond gezakt van 1,08 naar het nieuwe dieptepunt. De optiemarkt schat nu de kans op 60 procent dat het pond dit jaar verzwakt tot pariteit ten opzichte van de dollar, tegenover 32 procent op vrijdag.

“De crash van het pond laat zien dat de markten een gebrek aan vertrouwen hebben in het Verenigd Koninkrijk en dat de financiële kracht van het land onder vuur ligt”, merkt Jessica Amir, strateeg bij Saxo Capital Markets in Sydney, op in een reactie tegenover Bloomberg. “Het pond is een haartje verwijderd van pariteit en de situatie zal vanaf nu alleen maar verslechteren.”

(fjc)

Meer