“De Duitse economie stevent af op een recessie”

De Ifo-index, die polst naar de stemming van de Duitse bedrijfsleiders, is gezakt van 88,5 punten in augustus tot 84,3 punten deze maand. Klaus Wohlrabe, hoofd van de enquêtes bij het Ifo, waarschuwt dat Duitsland afstevent op een recessie.

De Duitse bedrijfsleiders zijn niet bepaald optimistisch over de huidige economische situatie in hun land. Uit de Ifo-index blijkt dat het ondernemersvertrouwen een flinke knauw heeft gekregen. Die index is gedaald tot 84,3 punten, tegenover 88,5 punten in augustus. Dat is een grotere daling dan de economen voor ogen hadden. Zij hadden voorspeld dat de index zou afzwakken tot 87 punten, meldt het persagentschap Reuters.

Torenhoge inflatie

De Duitse ifo-index staat nu op het laagste punt sinds de financiële crisis. We moeten niet ver zoeken voor een verklaring: de torenhoge inflatie en de gevolgen daarvan voor de bedrijfskosten en de vraag van de consument. Volgens Wohlrabe glijdt de Duitse economie af naar een recessie.

“Net zoals de rest van Europa, moet Duitsland sinds deze zomer het hoofd bieden aan recessiekrachten. Er was even een heropleving van de economische activiteit na de coronacrisis, maar de afgelopen maanden zijn de orders echter gekrompen. Voorts wegen de hoge energie- en grondstofprijzen op de vraag en zetten ze de winstmarges onder druk”, merkt Carsten Brzeski, econoom bij ING, op in een analyse. “Bedrijven kunnen de hogere kosten niet meer zo gemakkelijk doorrekenen aan de consument als tijdens de eerste maanden van het jaar.”

Een perfecte storm

Brzeski voegt eraan toe dat een perfecte storm dreigt voor de Duitse economie. “De oorlog in Oekraïne heeft vermoedelijk het einde ingeluid van het zeer succesvolle economische bedrijfsmodel van Duitsland: goedkope (Russische) energie en grondstoffen importeren, en tegelijkertijd hoogwaardige producten naar de wereld exporteren en profiteren van de globalisering”, verduidelijkt hij. “Het land zit nu midden in een complete omwenteling, versnelt de groene overgang, herstructureert de toeleveringsketens en bereidt zich voor op een minder geglobaliseerde wereld.”

De Bundesbank kwam vorige week in het maandrapport tot een soortgelijke conclusie. De Duitse centrale bank zei toen dat de signalen dat de grootste economie van de Europese Unie binnenkort in een recessie zal terechtkomen, aan het toenemen zijn. “Onze economen menen dat de kans op een krimp van het bruto binnenlands product (bbp) in het vierde kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023 aanzienlijk is toegenomen”, luidde de boodschap.

(mah)

Meer