CEO van Unilever Alan Jope kondigt vertrek aan en stopt in 2023

Alan Jope, de CEO van Unilever, stapt eind volgend jaar op eigen initiatief op. Dat heeft de multinationale onderneming vandaag bekendgemaakt.

“Nu ik mijn vijfde jaar als chief executive nader, en na meer dan 35 jaar bij Unilever, geloof ik dat dit het juiste moment is voor de raad van bestuur om de formele zoektocht naar mijn opvolger te starten”, aldus Jope. “Groei blijft onze topprioriteit en in de komende kwartalen zal ik me volledig blijven richten op een gedisciplineerde uitvoering van onze strategie”.

Het vertrek van Jope was voor velen een verrassing en heeft geen echte aanleiding. Unilever gaat nu op zoek naar een nieuwe CEO, op een moment dat het bedrijf te kampen heeft met de wereldwijde stijging van de inflatie, verstoringen van de toeleveringsketen en een recorddaling van het Britse pond. Unilever zegt daarbij voor de opvolging van Joep zowel interne als externe kandidaten te overwegen. 

Voorzitter Nils Andersen zei: “De pensionering van Alan volgend jaar betekent het einde van een opmerkelijke carrière bij Unilever. Onder zijn leiding heeft Unilever cruciale veranderingen doorgevoerd in haar strategie, structuur en organisatie, waardoor de onderneming een sterk positionering voor succes kan tonen.”

Begonnen als stagiair

Jope begin in 1985 als stagiair bij Unilever en werkte in verschillende verkoop- en marketingfuncties. Later stond hij aan het hoofd van verschillende divisies, waaronder persoonlijke verzorging en de activiteiten van het bedrijf in China. Als CEO schrapte hij de dubbele structuur van Unilever met hoofdkantoren in Londen en Rotterdam en vestigde één centrale zetel in de Engelse hoofdstad.

Eerder dit jaar maakte het bedrijf bekend wereldwijd meer dan 1.500 managersbanen te schrappen. De afslanking was het gevolg van een nieuwe werkorganisatie, waarbij Unilever afstapte van zijn oude “matrix”-structuur en voortaan in vijf divisies gaat werken: Schoonheid & welzijn, Persoonlijke verzorging, Thuiszorg, Voeding en IJsjes. De voorbije jaren was er veel speculatie over de toekomst van sommige activiteiten.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20