Unilever snoeit 1.500 managersjobs weg

De Britse consumentengoederenreus Unilever schrapt 15 procent van de jobs in het senior management en 5 procent van het junior management. Dat komt neer op wereldwijd 1.500 managersbanen die ophouden te bestaan.

De afslanking is het gevolg van een nieuwe werkorganisatie, waarbij Unilever afstapt van zijn oude “matrix”-structuur en voortaan in vijf divisies gaat werken: Schoonheid & welzijn, Persoonlijke verzorging, Thuiszorg, Voeding en IJsjes. De voorbije jaren was er veel speculatie over de toekomst van sommige activiteiten.

Nieuw organigram

De nieuw gecreëerde divisies worden bijna vijf afzonderlijke bedrijven. “Elke businesslijn zal volledig verantwoordelijk zijn voor haar strategie, groei en winstcreatie wereldwijd”, zegt Unilever. Unilever-CEO Alan Jope zegt in een toelichting dat aan de herschikking een jaar voorbereiding voorafging. Hij maakte ook de namen bekend van de topmanagers die de vijf takken vanaf 1 april gaan leiden.

Unilever is het bedrijf achter onder meer Axe, Ben & Jerry’s, Dove, Knorr, Lipton, Unox en Zwan. De hoop is dat de divisies sneller nieuwe consumententrends kunnen oppikken. Ze zullen alleszins rekenschap moeten afleggen voor hun resultaten aan het Unilever Corporate Centre, het hoofdkwartier dat ook een afslankingskuur opgelegd krijgt.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.