Unilever krijgt groen licht van Britse rechter voor verhuizing

Het Britse High Court heeft formele goedkeuring verleend aan Unilever om op papier een volledig Brits bedrijf te worden. De huidige structuur van het was- en levensmiddelenconcern wordt daardoor op 29 november opgeheven.

Unilever kent nu nog zowel een Brits als een Nederlands onderdeel en hoofdkantoren in Londen en Rotterdam. De Nederlandse en Britse aandeelhouders stemden eerder al in met het plan om de bestaande hoofdkantoren samen te voegen in Londen.

Nederlandse spoedwet

Normaal gesproken had Unilever na de goedkeuring van de High Court niet meer onder de verhuizing uit gekund zonder opnieuw dat hof te raadplegen. Door een speciale uitzondering kan dat nu wel. Dat kan alleen als de verhuizing niet meer in het belang van de aandeelhouders zou zijn.

Specifiek ging de rechter daarbij in op het geval dat Nederland mogelijk een wet aanneemt of dreigt aan te nemen om bedrijven te bestraffen die verhuizen naar een land waar geen dividendbelasting geldt.

Een spoedwet van het Nederlandse GroenLinks met die insteek is echter nog niet behandeld in de Tweede Kamer. De behandeling van de wet duurt nog zeker tot begin december, waardoor goedkeuring voor het einde van het jaar sowieso moeilijk wordt. Unilever zei eerder dat de verhuizing niet doorgaat als die wet wordt aangenomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20