Crypto: dit zijn de winnaars en verliezers van 2021

Het jaar 2021 was in het algemeen bullish voor crypto. Zo heeft Bitcoin (BTC), nog steeds het populairste digitale activum, het voorbije jaar meerdere keren zijn all-time koersrecord gebroken. Maar niet alle crypto-activa presteerden even goed. Er zijn ook een aantal verliezers geweest; munten die nooit hun beloftes hebben kunnen waarmaken. Business AM stelde voor zowel de winnende als de verliezende zijde een top drie samen.

Sinds het begin van 2021 is de totale marktkapitalisatie van cryptomunten met 190 procent gestegen: van iets minder dan 800 miljoen dollar naar meer dan 2,3 biljoen dollar. De cryptomarkt bereikte een all-time high van iets meer dan 3 biljoen dollar in begin november.

Top 3 winnaars

De crypto top 10 volgens marktkapitalisatie zag er op 1 januari 2021 iets anders uit, want daarin stonden Litecoin (LTC), Chainlink (LINK) en Bitcoin Cash (BCH). Deze munten zijn eruit gedonderd en zijn tegen het einde van het jaar vervangen door Solana (SOL), USD Coin (USDC) en Avalanche (AVAX).

1. Solana (SOL)

Als de eerste helft van het jaar van Dogecoin (hieronder meer) was, dan was de tweede die van SOL, munt van de pijlsnelle blockchain Solana. Aan het begin van 2021 werd SOL verhandeld voor slechts 1,52 dollar; op het moment van schrijven is dat iets meer dan 150 dollar. Dit is een heldendichtwaardige winst van meer dan 9.800% in minder dan een jaar.

SOL bereikte een recordhoogte van 260 dollar begin november. De munt is daarna wat teruggevallen, toen de markten laat in het jaar begonnen te corrigeren. Die enorme beweging heeft SOL een vijfde plaats geschonken in de marktkapitalisatie-ranglijst nadat het token eerder piekte op de vierde plaats. Tegenover BTC heeft SOL 6.473% gewonnen in het afgelopen jaar.

Grote investeringen en toegenomen adoptie naar aanleiding van de snel stijgende transactieprijzen op het Ethereum-netwerk hebben het momentum voor Solana aangewakkerd, dat ook is aangeprezen als een “Ethereum killer” (al horen de ontwikkelaars die term zelf niet graag). In juni haalde Solana Labs, het bedrijf achter het netwerk, 314 miljoen dollar op via een investeringsronde geleid door Andreessen Horowitz en Polychain Capital.

Marktpositie aan het begin van het jaar: 120 – Eindpositie: 5

2. Avalanche (AVAX)

Op 22 november bereikte de cryptomunt van blockchainnetwerk Avalanche – die wordt verhandeld als AVAX – een all-time high van 144,96 dollar per token. Hierdoor werd Avalanche een van de vijftien meest waardevolle cryptomunten wereldwijd, met een piek market cap van 31,5 miljard dollar.

Nu wordt de munt verhandeld voor bijna 107 dollar. AVAX is er, in vergelijking met het begin van het jaar, zo’n 3.700% op vooruitgegaan.

Avalanche noemt zichzelf het “snelste smart contracts platform in de blockchainindustrie.” Ter herinnering: smarts contracts zijn een op blockchain gebaseerde technologie waarmee kopers en verkopers de voorwaarden van een overeenkomst automatisch kunnen invoeren in zelfuitvoerende contracten.

Avalanche haalde in september meer dan 230 miljoen dollar op bij investeerders zoals het Amerikaanse durfkapitaalbedrijf Polychain en het Singaporese hedgefonds Three Arrows Capital. Daarnaast lanceerde het bedrijf een eigen fonds van 220 miljoen dollar, genaamd Blizzard, om projecten op het Avalanche-platform te ondersteunen.

Beginpositie: 64 – Eindpositie: 11

3. Dogecoin (DOGE)

Dogecoin (DOGE), de oorspronkelijke grapmunt, is dit jaar omhooggeschoten als een raket. De koers werd voornamelijk gestuwd door Elon Musks berichten op sociale media. Op nieuwjaarsdag werd DOGE verhandeld voor slechts 0,004 dollar, weet cryptonieuwssite CoinTelegraph. Het token werd grotendeels genegeerd door de meerderheid van cryptobeleggers. DOGE kende zijn eerste kleine spurt in februari na de eerste in een reeks bullish Musk-tweets.

De DOGE-koers kwam in april en mei pas echt op de roetsjbaan terecht toen hij meer dan 1.100% steeg naar een all-time high van 0,731 dollar op 8 mei. Hierdoor werd de munt op de marktkapitalisatie-ranglijst naar de vierde plek geduwd.

Musk hemelde in juni Dogecoin op als betalingsnetwerk, wat resulteerde in een nieuwe ronde van FOMO (Fear of Missing Out: cryptobeleggers die dachten dat ze iets misten als ze er niet in investeerden, red.) voor de mememunt.

Sinds mei kent DOGE geen hausse meer. Maar door alle extra media-aandacht die het token heeft gekregen, naast noteringen op grote handelsplatformen, heeft het nog steeds een monumentale winst van 3.800% opgetekend tot nu toe dit jaar. Tegenover BTC heeft DOGE 2.100 procent gewonnen.

Beginpositie: 38 – Eindpositie: 12.

Noot van de redactie: Ook Terra (LUNA) was één van de grote crypto-winnaars van 2021.

Top 3 verliezers

1. Monero (XMR)

De op privacy gerichte cryptomunt Monero (XMR) is dit jaar zwaar gedaald in de ranglijst. De oorzaak? Een aantal grote exchanges, zoals Kraken en Bittrex, hebben digitale activa die anonimiteit bieden, zoals XMR, van hun beurs gehaald.

Monero blijft niettemin de munt van een hechte gemeenschap privacy-voorvechters; getuige daarvan dit YouTube-kanaal. Mogelijk zijn die mensen echter niet de meest kapitaalkrachtigen …

De prijzen van XMR hebben dit jaar slechts 17% opgebracht en zijn nergens in de buurt gekomen van hun all-time high van 524 dollar in januari 2018. Momenteel wordt XMR verhandeld voor ongeveer 230 dollar en is het 55% gedaald ten opzichte van die piek. Dat resulteerde in een daling naar de 42ste plaats in de tabellen. Monero heeft 30% verloren ten opzichte van Bitcoin sinds het begin van het jaar.

Beginpositie: 16 – Eindpositie: 42

2. Internet Computer (ICP)

Het Internet Computer-project van Dfinity kwam dit jaar op de markt na vijf jaar van grotendeels geheimzinnige ontwikkeling. Volgens de hype was het project klaar om een ware internetrevolutie ontketenen. Het oude internet en eigenlijk de gehele IT-industrie moesten op de schop door ICP: ontwikkelaars zouden namelijk in staat gesteld worden hun code rechtstreeks op een “openbaar internet” te installeren, zonder afhankelijk te zijn van de hosting van derden.

FOMO-speculanten kochten een karrenvracht aan tokens op toen ICP midden mei op de grote beurzen werd genoteerd. Hierdoor schoten de prijzen omhoog naar een all-time high van 700 dollar op 10 mei.

Sindsdien zijn de ICP-prijzen vrijwel ingestort en gezakt tot een historisch dieptepunt van 24,29 dollar op 4 december, een pijnlijke daling van 96% ten opzichte van de piek van slechts zeven maanden daarvoor. De munt heeft ook 93% verloren ten opzichte van de Satoshi, het kleinste deel van één Bitcoin.

Start/hoogste positie: 8 – Eindpositie: 38

3. EOS (EOS)

EOS was ooit de grote lieveling van de cryptowereld; de oorspronkelijke Ethereum-killer. Maar de prijs heeft eigenlijk niet veel bewogen dit jaar, terwijl zowat alle munten eromheen zijn gestegen.

EOS (EOS) was al uit de marktkap-top 10 gevallen op 1 januari en bleef het hele jaar dalen in de charts. De koersen van EOS zijn slechts met een schamele 15% gestegen in de loop van het jaar, terwijl anderen met drie of vier cijfers stegen. “We beschouwen dit als een verliezer in het grote geheel”, schrijft CoinTelegraph. Het is moeilijk om daarover van mening te verschillen met de toonaangevende site.

Block.one’s ooit zo gehypete token werd op het moment van schrijven verhandeld voor 3,14 dollar, na te zijn gezakt naar de 51ste plek volgens marktkapitalisatie. De munt koerst momenteel zo’n 86% lager dan de all-time high van 22,71 dollar in april 2018 en heeft 22% verloren ten opzichte van BTC gedurende het jaar.

Begin november uitten leden van het EOS-ecosysteem hun ontevredenheid over de richting die het netwerk opging.

Beginpositie: 15 – Eindpositie: 51

Om deze winsten en verliezen in perspectief te plaatsen: Bitcoin is 67,5% gestegen year-to-date (YTD) jaar terwijl Ethereum 440% is gestegen.

Met bijdrage van Belén Zárate Garay.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.