‘Friends’ blijft een onwaarschijnlijke geldmachine

Het is ondertussen bijna 15 jaar geleden dat de laatste aflevering van de populaire Amerikaanse sitcom Friends op televisie te zien was.

De serie, die 10 jaar lang liep, behoort tot de allergrootste successen uit de televisiegeschiedenis. Opmerkelijk genoeg verdienen de zes acteurs vandaag nog altijd meer geld aan de serie dan in elk van de 10 jaar dat ze op de Friends-set stonden

Echte Friends: van 22.500 dollar naar 1 miljoen… per aflevering

Toen Friends in 1994 van start ging verdienden Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry en David Schwimmer elke 22.500 dollar per aflevering. In het tweede seizoen kregen de zes elk verschillende bedragen uitbetaald, variërend tussen de 20.000 en 40.000 dollar per aflevering.

Aan dat onevenwicht kwam onder druk van David Schwimmer een einde bij de start van het derde seizoen. Toen kregen ze elk al 75.000 dollar per episode uitbetaald. Een bedrag dat zou stijgen tot 85.000 dollar in seizoen vier, 100.000 dollar in seizoen vijf, 125.000 dollar in seizoen zes en 750.000 dollar in seizoen zeven en acht. Voor de laatste 2 seizoenen (negen en tien) kregen de zes elk 1 miljoen dollar per aflevering uitbetaald.

Maar toen moest het beste nog komen. De cast zou in 2000 namelijk een akkoord uit de brand slepen waarbij ze recht hebben op een percentage van alle inkomsten die worden gegenereerd door de heruitzendingen van Friends.

20 miljoen dollar per jaar elk… om niets te doen

Een gouden deal blijkt vandaag. Want de sitcom kan nog zowat overal ter wereld op succes rekenen.  Productiestudio  Warner Bros. ontvangt namelijk elk jaar nog 1 miljard dollar aan auteursrechtenDat vertaalt zich voor de zes acteurs in een jaarlijkse cheque van 20 miljoen dollar elk. Omdat ze contractueel recht hebben op 2% van dat totaalbedrag. En dat om… niets te doen

Voor het geld moeten de zes al lang niet meer doen. Na Friends gingen ze elk hun eigen weg en bouwden ze zelf aan succesvolle en minder succesvolle carrières.

Vooral Jennifer Aniston boerde goed. Zij is nu de rijkste van de zes met een fortuin dat wordt geschat op zo’n 170 miljoen dollar. Ook Courtney Cox (120 miljoen) en David Schwimmer (85 miljoen) zwemmen in het geld. Net als Matthew Perry (80 miljoen) Lisa Kudrow (70 miljoen) en Matt LeBlanc (60 miljoen) trouwens.

Friends, the movie?

Begin vorig jaar deed even een videotrailer de ronde voor een mogelijke film over de zes. Maar dat filmpje bleek gemaakt te zijn door een fan en was geen reden om te geloven dat er een vervolg komt op Friends,. Of toch…

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20