Wat Nigerianen corruptie noemen is in feite ‘gewoon stelen’

Wat Nigerianen corruptie noemen is in feit ‘gewoon stelen’, aldus de toenmalige president Goodluck Jonathan in 2014. Welk adjectief men daarvoor ook wil gebruiken, de cijfers blijven volgens een rapport van PriceWaterhouseCoopers wat ze zijn:

  • De voorbije jaren heeft oliediefstal Afrika’s grootste economie miljarden dollars gekost.
  • Mocht de corruptie in het land op hetzelfde niveau uitkomen als in het nabijgelegen – en alles behalve corruptievrije – Ghana, dan zou het bbp 22% hoger uitkomen.
  • Mocht het land meer op Maleisië lijken, dan zou het bbp tegen 2030 ruim 37% hoger uitkomen dan wat vandaag wordt geprojecteerd.
  • Zeker 20 miljoen Nigerianen leven onder de armoededrempel omdat openbare inkomsten van scholen en ziekenhuizen weg worden gesluisd.

De nieuwe president Muhammadu Buhari wil dit probleem nu aanpakken door bankrekeningen te controleren en boosdoeners te arresteren.

Noodlening

Ondertussen heeft dit olierijke land – slechts 10 landen wereldwijd hebben grotere oliereserves – wel een noodlening van 3,5 miljard dollar bij de Wereldbank aangevraagd om het door de instorting van de olieprijs veroorzaakte budgettekort te compenseren.

De regering in Lagos maakt ook gewag van het door de terreurgroep Boko Haram gecreëerde angstklimaat, dat vooral op het platteland de economie tot stilstand heeft gebracht en buitenlandse investeerders op afstand houdt.

Meer