5G-veilingen leveren staatskas 1,4 miljard euro op

De telecomwaakhond BIPT maakte de eindbalans bekend van de zogeheten radiospectrumveiling, de veiling van de 5G- en andere frequenties voor supersnel mobiel internet. Een extra ronde bracht nog bijkomend 216 miljoen euro in het laatje.

Na de eerste fase van de 5G-veilingen kwam de opbrengst op 1,2 miljard euro uit, wat al hoger was dan verwachte 800 miljoen euro. Nu komt daar nog eens bij 216 miljoen euro bij, waardoor de slotsom op 1,42 miljard euro afklokt.

Het ging om de veiling van de 1400 MHz-radiofrequentieband, waarin nog in totaal 90 MHz toegewezen werd aan de drie traditionele operatoren Proximus, Telenet en Orange Belgium. De twee nieuwe mobiele operatoren, Citymesh en NRB, waren deze keer geen kandidaat.

“5G uitrollen”

  • Meer bepaald verwierf Proximus 45 MHz spectrum in de 1400 MHz-band voor net geen 109 miljoen euro, dat dus bovenop het eerder verworven spectrumpakket komt. Die spectrumlicenties vertegenwoordigen een totale investering van 600 miljoen euro over een periode van 20 jaar. “Het waardevolle spectrumpakket zal ons in staat stellen 5G op een optimale manier uit te rollen en een verschil te maken op het vlak van netwerkkwaliteit, met als doel de beste mobiele ervaring in België te blijven bieden”, zegt CEO Guillaume Boutin in een persbericht.
  • Telenet betaalde voor 15 MHz van de 1400 MHz-band 38 miljoen euro. Het telecombedrijf sprak van een aantrekkelijke prijs. Het extra spectrum komt bovenop de 200 MHz spectrum dat al werd verworven tijdens de eerste veiling in juni.

Dit is het volledige overzicht van de radiospectrumveiling:

bron: BIPT
Meer