Proximus en Telenet donderen omlaag op de beurs na komst nieuwe telecomspeler

De beurskoersen van Proximus en Telenet kregen elk een klap van ruim 7,6 procent in een eerste reactie op de komst van een nieuwe Belgisch-Roemeense concurrent. Het Belgische Citymesh en het Roemeense telecombedrijf DIGI bundelen hun krachten in de joint venture Insky en hebben de ambitie om het Belgische telecomlandschap dooreen te schudden.

Bij de toewijzing van de 5G-licenties bleek verrassend dat Citymesh, een puur zakelijke telecomspeler, een alliantie is aangegaan met het Roemeense telecombedrijf DIGI, dat zijn zinnen zetten op de consumentenmarkt. Daardoor zien de bestaande spelers Proximus, Telenet en Orange onverwacht een vierde operator opdoemen die op papier het hele veld kan bestrijken.

Citymesh en DIGI hebben de joint venture Insky opgericht voor de bouw en exploitatie van een landelijk 5G-netwerk, zo zeggen ze op hun website voor nieuwe aanwervingen. “Deze samenwerking vergemakkelijkt de uitrol van 5G-infrastructuur, zoals nieuwe torens, op grote schaal”, klinkt het.

Citymesh zal zich blijven richten op de zakelijke markt en zal naast private netwerken ook het nationale 5G-netwerk aan zijn aanbod toevoegen. Ondertussen zet DIGI in op producten voor consumenten.

“Na Roemenië, Spanje, Italië en Portugal, zijn we enthousiast om te beginnen met de voorbereidingen voor de bouw van een netwerk van de nieuwe generatie en om ook in België een consumentenaanbod aan te bieden”, zegt directielid Valentin Popoviciu van DIGI in een toelichting. “Verdere details zullen later dit jaar worden bekendgemaakt. We zijn ervan overtuigd dat we binnenkort in staat zullen zijn communicatie en diensten van hoge kwaliteit aan te bieden tegen betaalbare prijzen.”

“Vertrekken van wit blad”

“Ons doel is om het beste, meest performante 4G/5G-netwerk in het land te bouwen. Doordat we vertrekken van een wit blad hebben we de mogelijkheid om vanaf de start gebruik te maken van de technologische vooruitgang van 5G en kunnen we de uitrol optimaal plannen”, zegt Mitch De Geest, CEO van Citymesh.

Proximus en Telenet verloren elk ongeveer evenveel op de beurs, ruim 7,6 procent, terwijl de impact op Orange Belgium beperkt bleef.

(fjc)

Meer