Belgische 5G-veiling introduceert nieuwe speler op de markt; inkomsten hoger dan verwacht

De Belgische telecomsector krijgt een nieuwe operator. Bij de veiling van de 5G-frequenties door het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) bleek immers naast de drie traditionele operatoren Telenet, Proximus en Orange en NRB, gecontroleerd door Ethias, met Citymesh Mobile ook een vijfde kandidaat een licentie toegewezen kreeg.

De veiling van de frequenties leverde ook meer op dan aanvankelijk was verwacht. Geraamd was dat een bedrag van ongeveer 800 miljoen euro zou kunnen worden verzameld, maar uiteindelijk kon een opbrengst van 1,2 miljard euro worden gemeld. 

Joint venture

Citymesh Mobile is een samenwerking van het Belgische bedrijf Citymesh uit Brugge, sinds enkele tijd in handen van de informaticagroep Cegeka uit Hasselt, met de Roemeense onderneming Digi Communications.

Citymesh was als mobiele operator tot nu toe uitsluitend operationeel op de markt voor bedrijven. De joint venture met Digi Communications zou echter plannen hebben om op relatief korte termijn een mobiel netwerk met een nationale dekking uit te bouwen.

De deelname van Citymesh Mobile aan de bieding was een verrassing. Voor de eerste keer in bijna een kwarteeuw wordt de Belgische mobiele telecommarkt immers uitgebreid met een nieuwe, volwaardige telecomoperator die een eigen netwerk voor particulieren wil uitbouwen.

Om die activiteit te kunnen uitbouwen, werd een samenwerking opgestart met Digi Communications, dat in Roemenië, Italië, Portugal en Spanje al op de telecommarkt voor particulieren actief is.

Inhaalbeweging

Petra De Sutter (Groen), minister van Overheidsbedrijven, wees erop dat de introductie van een nieuwe partij op de Belgische telecommarkt de concurrentie opvoert en daardoor mogelijk ook een effect op de prijs zal hebben.

De minister reageerde ook tevreden over de opbrengst van de veiling, die immers gevoelig hoger lag dan vooraf was verwacht. Petra De Sutter wees er daarbij op dat België op het gebied van 5G-technologie tot nu toe in Europa achterop is gebleven.

Een deel van de inkomsten van de veiling zullen volgens haar dan ook worden gebruikt om die achterstand met de buurlanden in te halen.

(jvdh)

Meer