5G komt in stroomversnelling in België

De Benelux-landen verbinden zich ertoe nauwer samen te werken voor de uitrol van 5G, zo heeft minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) woensdag bekendgemaakt. Voorlopig is België nog terra incognita voor dit netwerk. Een samenwerking binnen de Benelux moet dit probleem verhelpen.

In een persbericht zegt minister De Sutter, bevoegd voor Telecommunicatie, dat ze zich wil aanpassen aan de technologieën van de toekomst. “Toestellen en apparaten zullen steeds meer rechtstreeks verbonden zijn via internet om autonoom en ‘slim’ te kunnen werken. Denk maar aan de toekomstige ontwikkelingen rond zelfrijdende voertuigen of andere wijzen van transport. Maar ook mobiele communicatie via smartphones zal veel sneller verlopen”, aldus het persbericht.

Het netwerk is ook belangrijk voor de industriesector en de economische bedrijvigheid, en voor eenvoudige communicatie, die er sneller door zal verlopen. Dat zijn bovendien gemeenschappelijke belangen van de drie landen – België, Nederland en Luxemburg – die veel economische uitwisselingen en veel grensarbeiders hebben.

In die zin slaan de drie landen “de handen in elkaar om stabiele, grensoverschrijdende 5G-connecties te verwezenlijken binnen eenzelfde technische kader”. De drie bevoegde ministers van de Benelux hebben een aanbeveling ondertekend om deze weg in te slaan, na overleg met de regelgevers en de sector. Er werden geen verdere praktische details over data of de uitrol van het netwerk verstrekt.

Politieke verschuiving

5G wordt vaak bekritiseerd, onder meer omdat het energie-intensief zou zijn, en de groenen zijn altijd terughoudend geweest ten aanzien van de uitbreiding ervan. De keuze van Petra De Sutter betekent dus een keerpunt in die lijn (althans in het noorden van het land).

De internationale samenwerking werd goed ontvangen binnen de federale regering. Zo feliciteerde MR-politicus David Clarinval (MR), minister van Middenstand, Onafhankelijken en KMO’s, zijn regeringspartner met haar “moedige standpunt”.

(am,kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20