5 ongelooflijke cijfers over Shiba Inu, de cryptomunt die Dogecoin van de troon stootte

Met een 24-uurse koersstijging van meer dan 35 procent en een wekelijkse prijsexplosie van 147 procent zijn alle ogen op cryptomunt Shiba Inu (SHIB) gericht.

Donderdag namiddag stootte SHIB, de cryptomunt met een strijdlustig Shiba Inu-hondje als aangezicht, de Dogecoin, die andere grapmunt, van de troon als grootste grapmunt ter wereld. Die laatste memecoin is ondertussen al een “munt voor boomers” geworden, betogen SHIB-beleggers, ofwel een crypto voor oudere personen met een gedateerd denkbeeld.

Hier zijn 5 gekke cijfers over de digitale munt die de cryptomarkt op een razendsnel tempo overneemt.

1. Shiba Inu noteerde de laatste 24 uur een groter handelsvolume dan Ethereum

Nee, dit is geen grap. Shiba Inu gaat deze week meer over de digitale toonbank dan Ethereum, de tweede grootste cryptomunt ter wereld.

Volgens de gegevens van CoinMarketCap had SHIB woensdag een handelsvolume van 30 miljard dollar. Bitcoin en Ethereum noteerden respectievelijk een volume van 39 en 23 miljard dollar. Daarmee klopt Shiba Inu de smart contract-munt van Vitalik Buterin en lonkt ze zelfs naar de hoge toppen van Bitcoin, de oudste en grootste crypto.

2. Een Shiba Inu-wallet uit 2020 van 8.000 dollar is nu 5 miljard dollar waard

Grapmunt Shiba Inu lanceerde in 2020 met een initiële prijs van 0,000002 dollar per stuk. Ondertussen is die koers opgelopen tot 0,000070 dollar. Volgens de gegevens van CoinGecko betekent dit dat we kijken naar een jaarlijkse prijsstijging van iets meer dan 84 miljoen procent.

Wie dus vorig jaar stevig inkocht, kan een jaar later al waanzinnig rijk zijn. Reddit-gebruiker “buttcoin_lol” vond een portefeuille die in in augustus 2020 zo’n 8.000 dollar aan SHIB-munten kocht. Die munten zijn op het moment van schrijven meer dan 5 miljard dollar waard.

Sommige Reddit-gebruikers vroegen zich af waarom de eigenaar van de wallet zijn munten nog niet verkocht had. Mogelijk gelooft de portefeuillehouder dat zijn SHIB nog meer kan opbrengen in de toekomst. Anderen opperen dat hij misschien de privé sleutels tot zijn cryptomunten inmiddels verloren heeft, wat bijzonder onfortuinlijk zou zijn.

3. Shiba Inu heeft nu een grotere marktwaarde dan KBC en Deutsche Bank

Met een marktkapitalisatie van zo’n 39,2 miljard dollar is de grapmunt nu waardevoller dan de bank KBC (38,3 miljard dollar) en de Duitse financiële mastodont Deutsche Bank (26,3 miljard dollar).

Nog enkele grote ondernemingen die een kleinere marktwaarde dan Shiba Inu hebben: internationale winkelketen 7-Eleven (37,2 miljard), energiebedrijf Engie (34,6 miljard) technologiebedrijf HP (34,2 miljard), de Hongkongse bankier Bank of China (33,5 miljard dollar) en staalboer ArcelorMittal (32,8 miljard).

4. Shiba Inu is “maar” 800 miljoen dollar kleiner dan Dogecoin

Op het moment van schrijven is Shiba Inu de 10e grootste cryptomunt ter wereld. Daarmee zit de grapmunt de Dogecoin zelf op de hielen, die momenteel op de 9e plaats zetelt.

De afstand tussen de twee munten begint dan ook aan een alarmerend tempo te slinken. Als de marktwaarde van Shiba Inu nog met 800 miljoen dollar toeneemt, zal ze Dogecoin voorbijsteken. In de laatste 24 uur zwol de koers van de originele mememunt wel aan met 27,4 procent. Het zal dus nog even spannend blijven.

Update: Shiba Inu is sinds dondernamiddag (14:00) groter dan Dogecoin in marktwaarde, met een voorsprong van meer dan 6 miljard dollar. SHIB springt daarmee naar de positie van 8e grootste cryptomunt ter wereld.

5. Meer dan 800.000 mensen “hodlen” Shiba Inu, maar dat is niet genoeg

Volgens Etherscan zijn er 837.000 mensen op de planeet die Shiba Inu “hodlen”, oftewel vastklampen aan de munt tot de koers astronomische hoogten bereikt.

Dat is wel een redelijk klein aantal beleggers voor een marktwaarde van bijna 40 miljard dollar. Er zijn dus een aantal cryptowalvissen, grote portefeuillehouders, in het spel. Meer dan 80 procent van alle SHIB-munten zouden in het bezit zijn van een select groepje van 100 onbekende beleggers. Tesla-baas Elon Musk behoort alvast niet tot dat clubje.

Ter vergelijking met Bitcoin: volgens Blockchain.com zijn er meer dan 76 miljoen mensen die een Bitcoin-wallet aanhouden. Ethereum zou zeker 10 miljoen gebruikers kennen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20