29-jarige YouTuber leidt in polls om Gavin Newsom op te volgen als gouverneur van Californië

Als de inwoners van Californië op 14 september stemmen om de zittende gouverneur Gavin Newsom af te zetten, is de kans groot dat hij opgevolgd wordt door Kevin Paffrath. De 29-jarige YouTuber, een van de 46 kandidaten, staat in de polls momenteel verrassend helemaal bovenaan.

De 53-jarige Democraat Gavin Newsom is sinds begin 2019 gouverneur van Californië, maar ligt sinds de coronacrisis steeds zwaarder onder vuur. Nog voor de uitbraak van de wereldwijde pandemie waren er al pogingen om zogenaamde ‘recall election‘ te organiseren tegen de gouverneur. Dat is een systeem waarbij door middel van een petitie een verkiezing kan uitgeschreven worden waarbij kiezers moeten beslissing of een gouverneur mag aanblijven of niet.

Newsom kreeg daarbij onder andere het verwijt te laks te zijn tegenover illegale immigranten, te veel belastingen te heffen en het probleem van daklozen in de staat Californië niet voldoende aan te pakken. Het protest tegen de voormalige burgemeester van San Francisco kwam echter op een kookpunt door zijn aanpak van de coronacrisis. De staat Californië was een van de eerste in de Verenigde Staten die een strenge lockdown afkondigde en ondanks eerdere beloftes bleven die maatregelen veel langer aangehouden dan oorspronkelijk de bedoeling was. Dat alles had uiteraard desastreuze gevolgen voor de economie van Californië, de vierde grootste economie ter wereld.

Recall election op 14 september

De officiële petitie voor de afzetting van Newsom wist uiteindelijk in maart van dit jaar zo’n 1,7 miljoen geldige handtekeningen te verzamelen. Dat komt overeen met 13,8 procent van het aantal stemmen dat is uitgebracht bij de gouverneursverkiezing van 2018 terwijl 12 procent voldoende is om een terugroepverkiezing te organiseren.

Die speciale verkiezing komt er op 14 september 2021. Daarbij krijgen de kiezers in de eerste plaats de vraag of Gavin Newsom moet afgezet worden als gouverneur. Volgens een peiling van eind juli door de University of California, Berkeley en de Los Angeles Times zou 51 procent van de geregistreerde kiezers daarop “nee” antwoorden, tegenover 36 procent “ja”. Onder de waarschijnlijke kiezers verkleinde die kloof echter tot amper drie procent. Andere peilingen wijzen zelfs in het nadeel van Newsom.

Gavin Newsom – Bron: Genaro Molina/Los Angeles Times/Shutterstock/Isopix

46 kandidaten

De tweede vraag op de kiesbrief is wie – in het geval hij afgezet wordt – Gavin Newsom moet opvolgen als gouverneur van Californië. De persoon die daarbij de meeste stemmen weet te verzamelen, zelfs al is dat geen 50 procent, wordt in dat geval de nieuwe gouverneur. Kiezers hebben hierbij de keuze uit niet minder dan 46 goedgekeurde kandidaten. Onder hen ook onder andere voormalig olympische kampioen en realityster Caitlyn Jenner en enkele andere opvallende figuren.

Democratische partij

De Democratische partij doet er alles aan om te voorkomen dat het zover komt en voert hard campagne om de terugroeping van Newsom tegen te gaan. Daarvoor is al meer dan 51 miljoen dollar (43,5 miljoen euro) campagnegeld opgehaald. Netflix-CEO Reed Hastings is met een bijdrage van 3 miljoen dollar (2,5 miljoen euro) een van de grootste donors van de zittende gouverneurs.

Vreemd genoeg hebben de Democraten geen reservekandidaat aangeduid back-upplan voor moest de kiezer zich uitspreken tegen Newsom. Reden daarvoor is wat er gebeurd is in 2003 bij de vorige en enige recall election ooit in de staat Californië. De zittende Democratische gouverneur Gray Davis kon daarbij op weinig steun rekenen van zijn eigen partij, die met Cruz Bustamante een opvolger hadden aangeduid. Nadat iets meer dan 55 procent van de kiezers voor de afzetting van Davis hadden gekozen, was het echter verrassend de Republikein Arnold Schwarzenegger die verkozen werd als opvolger.

Kevin Paffrath

Ondanks het gebrek aan officiële steun van de Democratische partij zijn 9 van de 46 kandidaten om Gavin Newsom op te volgen Democraten. De populairste daarvan volgens de meest recente peilingen is Kevin Paffrath, die met 27 procent van de stemmen de voorlopige koploper is. Hij wordt gevolgd door een reeks Republikeinen waarbij talkshowhost Larry Elder met 23 procent de favoriet is.

“We denken dat de Democratische partij in de laatste twee weken van deze campagne, als de terugroeping steeds waarschijnlijker wordt, gedwongen zal zijn om een ​​back-upkandidaat te kiezen”, zei Paffrath aan CNBC. “Aangezien wij nummer 1 zijn in de peilingen, hopen we dat wij dat zullen zijn.”

Dat Paffrath bovenaan staat in de peilingen is best opvallend. De 29-jarige voormalige immomakelaar verdiende de voorbije jaren miljoenen met zijn YouTubekanaal Meet Kevin. Daarin geeft hij op heel wat vlakken financieel advies aan zijn 1,7 miljoen volgers. Het voorbij jaar verdiende hij zo 3,5 miljoen dollar aan advertenties en 6 miljoen dollar aan cursussen over hoe je rijkdom kan vergaren.

Nu ligt de focus van Paffrath echter op de politiek. Zijn programma klinkt heel ambitieus en vooruitstrevend. Zo belooft hij binnen de 60 dagen alle 160.000 daklozen van Californië onderdak te bieden. Ook wil hij door een soort ondergrondse tunnels de verkeersproblemen in de staat oplossen. Gokken wil hij dan weer volledig legaliseren door casino’s te bouwen in ware Las Vegas-style. Een pijpleiding van de Mississippi-rivier naar de Colorado-rivier moet de droogte in de staat oplossen en gecontroleerde branden moeten en enorme bosbranden in Californië beter helpen bestrijden. Tot slot wil hij bedrijven zoals Tesla aanmoedigen om niet weg te trekken.

Amerikaanse Senaat

Op 14 september 2021 weten we wie het komende jaar gouverneur is van Californië en daarbij staat mogelijk zelfs de Amerikaanse Senaat op het spel. De Democratische Dianne Feinstein uit Californië is met haar 88 jaar namelijk de oudste senator van de Verenigde Staten. Pas in 2024 is ze herverkiesbaar, maar velen vragen zich af of ze niet voor die tijd al met pensioen zal gaan. In dat geval mag de gouverneur een vervanger kiezen. Aangezien de verdeling in de Amerikaanse Senaat op dit moment 50-50 is tussen de Democraten en de Republikeinen kan die keuze wel eens cruciaal zijn voor de Amerikaanse politiek de komende jaren.

Kevin Paffrath legt zijn plannen voor Californië uit

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20