‘Natiestaat Californië’ heeft eigen draaiboek voor heropening vijfde economie van de wereld

De Amerikaanse staat Californië heeft een draaiboek klaar voor de heropening van zijn economie. Dat kan volgens gouverneur Gavin Newsom pas gebeuren als aan zes criteria is voldaan.

‘Terwijl we nadenken over het heropenen van delen van onze economie, moeten we ons laten leiden door de wetenschap en data en moeten we begrijpen dat de zaken er anders zullen uitzien dan voorheen,’ zei Newsom dinsdag.

Zes criteria moeten zijn voldaan

  1. De capaciteit om onze gemeenschappen te controleren en te beschermen door middel van testen, het traceren van contacten en het isoleren en ondersteunen van degenen die positief of aan het virus blootgesteld zijn.
  2. De mogelijkheid om besmetting te voorkomen bij mensen die een ernstig risico lopen op Covid-19.
  3. De capaciteit van ziekenhuizen en gezondheidszorg om pieken aan te kunnen.
  4. De ontwikkeling van voldoende therapeutische middelen om aan de vraag te voldoen.
  5. De capaciteit van bedrijven, scholen en kinderopvangfaciliteiten om ‘social distancing’ te respecteren.
  6. De capaciteit om te bepalen wanneer bepaalde maatregelen, zoals ‘stay-at-home’-orders, opnieuw moeten worden ingesteld, indien nodig.

10 staten sluiten heropeningspact

Californië en de staten Oregon en Washington hebben ondertussen een pact gesloten om samen de volgende stappen te ondernemen. Ook aan de  Oostkust is een pact in de maak met New York als centrum en waarbij ook de staten Connecticut, Massachusetts, Delaware, New Jersey, Pennsylvania en Rhode Island zijn betrokken.

Al deze staten zijn in handen zijn van de Democraten, behalve Massachusetts. Die staat wordt bestuurd door de Republikein Charlie Baker. Samen zijn deze 10 staten goed voor 38% van het Amerikaanse bruto binnenlands product.

Trump claimt absolute autoriteit

Steeds meer staten botsen in deze materie met de federale regering en haar president Donald Trump. Die zei maandag nog als enige en absolute autoriteit te kunnen beslissen wanneer de economie terug open gaat.

Maar het 10de Amendement van de Amerikaanse Grondwet zegt iets anders. Namelijk dat de wetten die de handel regelen die binnen de staatsgrenzen wordt gedreven aan de autoriteit van de staten en hun volk zijn onderworpen. Het is dus aan de staten en vooral aan de gouverneurs om te beslissen over de maatregelen die ze nemen om de economie te heropenen.

Gouverneur Newsom had in dat verband Californië vorige week nog ‘een natiestaat’ genoemd. De vijfde economie ter wereld heeft duidelijk niemand nodig.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20