Politiek circus: kandidaat-gouverneur Californië brengt beer mee op campagne

John Cox, een van de Republikeinen die zich kandidaat stelt om gouverneur te worden van de staat Californië, voert een wel heel opmerkelijke campagne. De zakenman had er niets beter op gevonden om een beer mee te nemen naar zijn verkiezingsrally. 

Cox, die het opneemt tegen de huidige Democratische gouverneur Gavin Newsom, voert campagne met als thema ‘Belle en het Beest’, waarin hij zijn rivaal afschildert als ‘Belle’. Newsom staat namelijk bekend om zijn verzorgde uiterlijk. Cox speelt zelf, u raadt het, het ‘Beest’. En daar hoort een beer bij, als eerbetoon aan de Californische vlag welteverstaan. 

‘De mooie politici hebben Californië in de steek gelaten’, zei Cox tijdens een bijeenkomst in Sacramento, de hoofdstad van de staat. ‘We hebben grote, beestachtige veranderingen nodig om de staat te redden. Ik zal de belastingen verlagen, Californië betaalbaarder maken en Sacramento door elkaar schudden.’

De beer aan zijn zijde heet Tag en weegt ongeveer 500 kilogram. Hij werd in gevangenschap geboren en getraind om in films en televisieseries te verschijnen. Terwijl Cox het publiek voor zich probeerde te winnen, toonde de hijgende Tag maar weinig interesse in het politieke discours van zijn kompaan. 

Het gebruik van een beer voor politieke en publiciteitsdoeleinden schiet bij dierenrechtenorganisaties zoals PETA echter in het verkeerde keelgat. ‘Beren moeten met rust gelaten worden, niet opgesloten in een open hok op asfalt en naar buiten gereden voor evenementen’, tweette de ngo, en drong er bij ‘iedereen met een greintje fatsoen op aan om wilde dieren buiten hun publiciteitsstunts te houden.’

Recall-verkiezing

De ambtstermijn van Newsom loop eigenlijk pas af in 2022, maar de Republikeinen lanceerden een campagne voor een zogeheten terugroeping. Dat heeft geleid tot nieuwe verkiezingen die later dit jaar zullen worden gehouden. 

Californië staat kiezers namelijk toe een referendum te houden over de vervanging van hun gouverneur als ze de handtekeningen van 12 procent van de kiezers kunnen verzamelen, wat in dit geval dus gelukt is.

Volgens opiniepeilingen en experts is het echter onwaarschijnlijk dat Newsom de recall-verkiezing zal verliezen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20