Gouverneur van Californië bederft zoveelste feestje op Amerikaanse aandelenbeurzen

De Amerikaanse aandelenbeurzen moeten het gros van hun winsten inleveren in het laatste handelsuur. Beleggers lijken stilaan te begrijpen dat de beurzen omgekeerd evenredig evolueren met de realiteit op het terrein.

Het beurssentiment joeg de Dow Jones Industrial ook maandagochtend weer 500 punten hoger. Maar het bericht dat de staat Californië opnieuw een reeks indooractiviteiten in restaurants, bars en bioscoopzalen verbiedt, gooide roet in het eten. Het aantal bevestigde gevallen van Covid-19 blijft ook maandag onverminderd stijgen. In 19 Amerikaanse staten steeg het weekgemiddelde van bevestigde gevallen van coronavirus.

De Dow eindigde uiteindelijk 11 punten hoger, een winst van 0,04 procent. Zowel de S&P 500 als de techbeurs Nasdaq gingen lager en verloren respectievelijk 0,93 en 2,13 procent.

Kort na het middaguur stond de S&P 500 nochtans 1,4% hoger dan bij aanvang, waarbij alle verliezen voor 2020 werden goedgemaakt. Terug in een wereld zonder Covid-19 dus. 

De Tesla-gekte

Exponent van de beursgekte was opnieuw het aandeel Tesla dat in de ochtend 14 procent steeg, om die winst na de middag terug in te leveren. De elektrischewagenbouwer klokte uiteindelijk af op een dagverlies van 3 procent. Het aandeel noteert nu 300 procent hoger dan begin januari en 55 procent hoger dan begin juli. Tesla was deze ochtend zelfs even het tiende grootste Amerikaanse bedrijf naar beurskapitalisering. Investeerders zouden door massaal aandelen Tesla aan te kopen een voorsprong willen nemen op de koers, mocht het aandeel straks in de S&P 500 worden opgenomen.

Vooral de techbeurs Nasdaq kende een slechte dag. Facebook, Amazon, Netflix, Alphabet en  Microsoft moesten alle minimum 0,5 procent inleveren. Ze waren de dag nochtans opnieuw met forse winsten begonnen.

Dinsdag komen de banken met kwartaalresultaten

Dinsdagochtend komen de banken JP Morgan, Citigroup en Wells Fargo met kwartaalresultaten. Dat zou investeerders een goed beeld moeten geven op de stand van de Amerikaanse economie met betrekking tot achterstallige betalingen op leningen en conusmentenuitgaven. De bedrijfswinsten zouden in het tweede kwartaal met 44 procent moeten dalen, berekenden analisten van Refinitiv. Mocht er toch licht aan de horizon zijn bestaat de kans dat de markten in de huidige omstandigheden ook die daling van zich afschudden.

Olie gaat maandag 2,17 procent lager. Een vat WTI kost nog 39,67 dollar. Goud gaat 0,17 procent hoger. Een ounce goud noteert nu tegen 1.805 dollar. De euro gaat 0,42 procent hoger tegenover de Amerikaanse dollar. Amerikanen moeten voor de eenheidsmunt nu 1,1345 dollar betalen. De bitcoin tenslotte gaat 0,07 procent hoger en kost 9.221 dollar.

Meer