26 personeelsleden Doel in quarantaine na coronabesmetting

Minstens 26 personeelsleden van de kerncentrale van Doel zijn besmet met het coronavirus. Dat bevestigt uitbater Engie Electrabel.

Om te vermijden dat de uitbraak te veel kritiek personeel doet uitvallen, moeten medewerkers voortaan thuiswerken als dat mogelijk is. De positief geteste medewerkers worden in quarantaine geplaatst en de kerncentrale doet aan contactopsporing om de corona-uitbraak voort in kaart te brengen.

De directie neemt de maatregel om het aantal besmettingen in de kerncentrale niet voort te laten oplopen. Van de 26 besmette personeelsleden werken 12 mensen in dienst van Engie Electrabel, de 14 anderen voeren op de nucleaire site opdrachten uit voor externe firma’s. ‘De besmette medewerkers zijn allemaal thuis in quarantaine’, zegt de directie van de kerncentrale.

‘Veiligheid niet in gedrang’

Onder de uitgevallen medewerkers zijn ook personeelsleden die belangrijke taken vervullen in de kerncentrale. Toch beklemtoont de directie dat de veiligheid van de kerncentrale voorlopig niet in het gedrang is. ‘Onze absolute prioriteit is het garanderen van de nucleaire veiligheid en blijven bijdragen aan de bevoorradingszekerheid.’

Dagelijks komen zowat 400 personeelsleden ter plaatse op de site van de kerncentrale in Doel. Om te vermijden dat het virus in de wandelgangen nog meer slachtoffers maakt, zijn de 26 besmette personeelsleden in quarantaine geplaatst. Al het personeel moet sinds begin deze week zoveel mogelijk van thuis werken, als hun functie dat toelaat.

Draaiboeken

Om strategisch belangrijke infrastructuur draaiende te houden, zijn er uitgebreide draaiboeken zodat ook kritieke functies, zoals het controleren van de kernreactoren of het onderhoud van cruciale technische installaties, niet in het gedrang komt. Toch is het van belang dat het personeel op de strategisch belangrijke site niet massaal uitvalt door de uitbraak.

Het is de eerste keer dat 26 personeelsleden positief testen op het virus in Doel. Bij de eerste besmettingsgolf, dit voorjaar, is het nooit tot gelijkaardige aantallen gekomen. ‘Het aantal besmettingen op onze sites is tot nu toe steeds heel laag gebleven’, zegt de directie van de kerncentrale.

Het is niet uitgesloten dat het aantal besmettingen de komende dagen verder oploopt. ‘Dat kan natuurlijk ook niet los van de bredere context gezien worden, met het hoge aantal nieuwe gevallen vastgesteld in de afgelopen week’, zegt de directie. ‘We blijven de situatie monitoren van dag tot dag, zodat we de maatregelen indien nodig kunnen bijsturen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20