Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

11.000 meter onder de zeespiegel vindt een onderzeeër… plastic en snoepverpakkingen

Logo Business AM
Economie

15/05/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De Amerikaanse ontdekkingsreiziger Victor Vescovo is erin gelukt op met een duikboot in de Marianentrog, een gigantische afgrond in de Stille Oceaan, tot op een diepte van 10.927 meter af te dalen. Daarmee kon Vescovo een absolute primeur melden. Niemand is er ooit voordien in geslaagd tot op een dergelijke diepte af te dalen. Toch bleek de avonturier-wetenschapper er tekenen van menselijke activiteit te moeten aantreffen. Ook op deze diepte bleek immers plastic afval voor vervuiling te zorgen.

Vescovo brak met zijn reis naar de Marianentrog een record dat regisseur James Cameron zeven jaar geleden had gevestigd. Cameron was tot een diepte van 10.916 meter gedoken.

Contaminatie

“Vescovo ging naar een plek waar nog nooit iemand was geweest,” zegt Reis Thebault, redacteur van de krant Washington Post. “Maar hij bleek wel geklopt door menselijk afval.” Over de aard van het afval deden al snel uiteenlopende verhalen de ronde. Sommigen maakten gewag van een plastic zak, terwijl anderen eerder aan een snoepverpakking dachten.

“De origine van het product doet er echter niet toe,” aldus Thebault. “Belangrijk is dat de vondst duidelijk de voetafdruk toont van een soort die de planeet gigantisch heeft vervuild.”

Vescovo merkte het afval op terwijl hij over het Challenger Deep, het diepste punt van de Marianentrog, keek. Daarbij viel hem naar eigen zeggen vooral op dat de diepste bodem van de oceaan een opvallend rijk leven kent. Daarbij slaagde de ontdekkingsreiziger erin ook een viertal nieuwe diersoorten – kleine kreeften of garnalen – te registreren.

“Maar tussen die natuurlijke rijkdom ontdekten we ook een product dat door mensen is gemaakt en dat wellicht meer soorten kan vernietigen dat wetenschappers nieuwe dieren kunnen ontdekken,” benadrukte Vescovo. “Het was een bijzonder grote ontgoocheling om zelfs op het diepste punt van de oceaan menselijke contaminatie te moeten aantreffen.”

“Met meer dan zeven miljard bewoners zal de mensheid op de oceanen een grote negatieve impact hebben,” aldus nog Vescovo. “We kunnen alleen maar hopen de schade in de toekomst zoveel mogelijk te beperken.”

Belegger

Het rapport van de ontdekkingsreiziger lokte onder meer een reactie uit van Chelsea Clinton, ondervoorzitter van de Clinton Foundation, die streeft naar een sanering van de oceanen. “Een duikboot vindt op een diepte van tien kilometer in de Marianentrog een aantal nieuwe diersoorten en een plastic zak,” aldus Clinton. “Hoe lang zullen de eerste nog kunnen overleven indien er steeds meer van de tweede komen?”

Vescovo deed bij zijn reis naar de Mariana Trench beroep op de duikboot Limiting Factor. De missie vormde een onderdeel van de Five Deeps Expedition, een project voor Discovery Channel dat de diepste locaties van de oceanen wil verkennen.

Eerder al werden de Puerto Rico Trench en de South Sandwich Trench in de Atlantische Oceaan en de Java Trench in de Indische Oceaan verkend. De volgende reis gaat naar de Molloy Deep in de Noordelijke IJszee. Dat is een locatie die tot nu toe nog nooit werd verkend.

Vescovo (53) maakte fortuin als belegger. Hij was een van de oprichters van investeerder Insight Equity Holdings.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks