Zwitserse stad Lugano maakt Bitcoin en Tether legaal betaalmiddel

De Zwitserse stad Lugano wil dat handelszaken de cryptomunten Bitcoin en Tether gebruiken voor dagdagelijkse transacties.

De pittoreske Zuid-Zwitserse stad Lugano kent een bevolking van iets meer dan 63.000 mensen en is daarmee de grootste stad van het Italiaans sprekende kanton Ticino, nabij de grens met Italië. 

Lugano is een van de zovele steden die de “Bitcoinhoofdstad” van de wereld wil worden. Het is zeker niet de enige plaats binnen Europa die voor deze hoogstaande titel wedijvert. Onder andere de Sloveense en Portugese hoofdsteden Ljubljana en Lissabon werken ambitieus aan het aantrekken van crypto-ondernemers en -beleggers.

Om te kunnen concurreren met deze cryptosteden ging Lugano een partnership aan met het bedrijf achter stablecoin Tether. Zo zullen Tether en LVGA-punten, een unieke token voor Lugano op de blockchain van Tether, erkend worden als legale betaalmiddelen in de regio. Via die crypto kunnen klanten dan ook betalen met Bitcoin.

Crypto voor belastingen en aankopen in winkels

De Tether-munt (USDT) wordt een stablecoin genoemd omdat die digitale munt de koers van de dollar volgt. Tether wordt momenteel onderzocht door verschillende financiële instanties omdat de waarde van zijn cryptomunten niet altijd zou ondersteund worden door stabiele effecten, hoewel het bedrijf dit schijnbaar sinds recent probeert te verbeteren.

Door deze stablecoin te omarmen, gaat Lugano een pak verder dan sommige andere Zwitserse regio’s, die al langer betalingen in crypto aanvaarden. Net zoals in El Salvador, een land dat in september Bitcoin adopteerde als betaalmiddel naast de Amerikaanse dollar, zullen ook belastingen kunnen betaald worden met crypto. Uiteindelijk zouden handelszaken in Lugano, net als in El Salvador, crypto moeten kunnen aanvaarden voor dagdagelijkse transacties.

Het Bitcoin World Forum

Donderdag werd op een “Plan B”-evenement in de Zwitserse stad, een soort accelerator voor de ontwikkeling van blockchaintech, door burgemeester Michele Foletti aangekondigd dat de Zwitserse frank nog steeds het meest dominante betaalmiddel zal blijven. Maar de cryptoadoptie staat wel gelijk aan een “de facto” legalisering van crypto als betaalmiddel, voert Foletti aan.

Op datzelfde evenement werd ook aangekondigd dat Lugano eind oktober een Bitcoin World Forum zal organiseren. Niet geheel toevallig zal cryptopionier Samson Mow er een van de gastsprekers zijn. Mow was betrokken bij de Bitcoin-adoptie van El Salvador en legde zich recent toe op een zakenmodel van “landen helpen bij het adopteren van Bitcoin”. Ook zijn voormalige baas, cryptograaf en Blockstream-CEO Adam Back, en de zelf omschreven “Bitcoinpriester” Max Keiser zullen van de partij zijn. Meer gasten zullen doorheen het jaar worden aangekondigd.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20