Stablecoin Tether bouwt aandeel in dubieuze handelspapieren af na forse kritiek

De cryptozeepbel die stablecoins zonder gedekte waarde veroorzaken, is echter nog niet van de baan. De hoeveelheid cash op de bankrekeningen van Tether daalde sinds september met 42 procent.

Het cryptobedrijf achter stablecoin Tether (USDT), een cryptomunt die gelinkt is aan de koers van de dollar en een veel gebruikt instrument om cash om te ruilen voor andere digitale munten, is zijn allocatie van fondsen fors aan het herschikken.

Volgens een financieel rapport dat Tether moest aangeven bij de procureur-generaal van New York zou de stablecoin tegenwoordig minder leunen op handelspapier. Tether zou maar liefst 21 procent minder handelspapier aanhouden dan in september 2021. De hoeveelheid cash die Tether bijhoudt op zijn bankrekeningen in de Kaaimaneilanden zou wel met 42 procent gezakt zijn tot 4,1 miljard dollar. 

Anderzijds verhoogt Tether zijn investeringen in geldmarktfondsen met 200 procent tot zo’n 300 miljard dollar en in schatkistpapier met 77 procent tot zo’n 34,5 miljard dollar.

65 procent van alle USDT-munten steunden op ongedekte schuld

Tether kwam vanaf mei vorig jaar geregeld in opspraak vanwege de enorme hoeveelheid handelspapier die het zou gebruiken om de waarde van zijn stablecoins te stutten. Zeker 65,39 procent van de waarde van alle USDT-munten zouden ooit op handelspapier gebaseerd zijn. 

Handelspapier is een soort effect dat meestal wordt uitgegeven door grote ondernemingen en geregeld wordt ingezet voor de financiering van kortetermijnschulden. Dit verhandelbare waardepapier wordt vaak een ongedekte vorm van schuld genoemd omdat er weinig zekerheden tegenover staan.

Mogelijke blootstelling aan Evergrande

In tijden van economisch volatiliteit zou handelspapier weinig waard zijn. Instituten zoals de Amerikaanse Federal Reserve en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zouden daarom bezorgd zijn dat Tether de totale waarde van de cryptomarkt zou opblazen door stablecoins uit te brengen die feitelijk niet leunen op echte waarde. Reken daarbij dat Tether via handelspapieren mogelijk blootstelling heeft aan het schuldenfiasco van 300 miljard dollar van de Chinese vastgoedreus Evergrande en de paniek is helemaal rond.

Het lijkt er nu op dat Tether en zijn mysterieuze oprichters toch pogingen ondernemen om de voorgenoemde risico’s enigszins af te bouwen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20