Zweden levert eerste verdachte uit aan Turkije: 35-jarige man met Koerdische wortels die verdacht wordt van fraude

De Zweedse regering heeft op donderdag ingestemd met de uitlevering van een Turkse burger met Koerdische wortels aan Ankara. Het individu, die niet met naam wordt genoemd, wordt in Turkije gezocht voor fraude met kredietkaarten.

Volgens een bericht van de Zweedse openbare omroep SVT maakt de levering van de 35-jarige deel uit van de voorwaarden die de Turkse president eiste van het Scandinavische land. In ruil daarvoor zou Recep Tayyip Erdogan zijn veto tegen het Zweedse NAVO-lidmaatschap intrekken.

Verdachte ontkent beschuldigingen

Het is de eerste keer dat Stockholm heeft besloten om iemand uit te leveren aan Ankara. “De persoon in kwestie is een Turks staatsburger en veroordeeld voor fraudedelicten in Turkije in 2013 en 2016. Het hooggerechtshof heeft de kwestie zoals gebruikelijk onderzocht en geconcludeerd dat er geen belemmeringen zijn voor uitlevering”. Dat zei de Zweedse minister van Justitie Morgan Johansson tegen Reuters.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie weigerde echter te zeggen of de man op de lijst stond van mensen die Turkije heeft geëist te worden uitgeleverd. De man ontkent het misdrijf en zegt dat hij ten onterecht is veroordeeld, omdat hij zich van de islam naar het christendom heeft bekeerd. Ook zou hij Koerdische wortels hebben.

De man vroeg in 2011 asiel aan in Zweden en vervolgens in 2022 de beschermingsstatus. Echter zijn beide aanvragen door de Zweedse migratiedienst afgewezen. Hij wordt sinds eind vorig jaar in Zweden vastgehouden in verband met de uitleveringszaak, zegt Euronews.

Turkije verzette zich lange tijd tegen NAVO-lidmaatschap

De Turkse president had zich aanvankelijk verzet tegen de toetreding van de twee Noordse landen bij de NAVO. Hij was niet te spreken over de mogelijk steun van Helsinki en Stockholm aan Koerdische militanten. Ook de wapenembargo’s tegen Turkije was de Turkse president niet vergeten. Erdogan ging zelfs zo voor door Zweden en Finland “gasthuizen voor terroristische organisaties” te noemen.  

Er kwam eind juni uiteindelijk toch een doorbraak. De Finse president Niinisto liet weten dat de doorbraak er is gekomen nadat de drie landen een gezamenlijk memorandum hadden ondertekend “om hun volledige steun uit te breiden tegen bedreigingen voor elkaars veiligheid.”

Turkije gaf Zweden sindsdien een lijst van mensen die het uitgeleverd wil hebben als onderdeel van de deal. Echter gaat het volgens de Turken niet snel genoeg, waardoor ze al meerdere malen hun frustratie hebben geuit.

Meer