Zwarte lijst: geld lenen zonder bank

Op de zwarte lijst staan, heeft een erg negatieve klank en betekent in een heleboel gevallen dat je geen geld kunt lenen bij een reguliere bank. Indien je, bijvoorbeeld door een achterstand in de aflossing van een lening op de zwarte lijst terecht bent gekomen, kun je gelukkig vaak toch nog geld lenen. De meeste kredietverstrekkers die je dan een lening toe willen kennen stellen echter wel vaak bepaalde voorwaarden.

Geld lenen onder voorwaarden

Een kredietverstrekker kan, bij een notering op de zwarte lijst, bijvoorbeeld als voorwaarde stellen dat je in het bezit bent van een eigen huis. Uiteraard mag in dit voorbeeld het vastgoed zelf financieel niet te hoog belast zijn. Het zal immers dienst gaan doen als onderpand voor de lening. Voor kleinere rekeningen kan een kredietverstrekker als voorwaarde stellen dat je een vast inkomen heb (dit kan onder andere ook een uitkering of studiefinanciering zijn). Bovendien zal het slechts een geringe lening betreffen met een eveneens korte looptijd.

Online simulatie maken bij kredietverstrekkers

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Een lening naast een zwarte lijstnotering is riskant

Een lening afsluiten terwijl je op de zwarte lijst staat, is vaak behoorlijk riskant. Voordat je een lening af wilt sluiten, is het dan ook aan te raden om eerst te berekenen hoeveel geld je kunt lenen als je tevens te maken hebt met een zwarte lijstnotering. Bij voorkeur laat je een financieel expert een dergelijke berekening voor je uitvoeren en voorkomt je onder andere dat je: meer geld leent dan verantwoord is en je:

 • maandelijks budget overschrijdt bij de terugbetaling van de lening,
 • niet aan (andere) betalingsverplichtingen kunt voldoen,
 • nog verder in de financiële problemen belandt.

Een notering op de zwarte lijst

In ons land is het wettelijk verplicht voor kredietverstrekkers om elk consumentenkrediet, persoonlijke lening of hypothecair krediet aan een particulier te melden bij de Nationale Bank van België. Alle meldingen worden daar opgeslagen in een databestand. Belgische kredietverstrekkers gebruiken deze gegevens vervolgens weer om je kredietwaardigheid te beoordelen bij een nieuwe kredietaanvraag. Op die manier wordt dus direct zichtbaar met welke financiële verplichtingen je te maken hebt. Maar ook of er verantwoord een lening aan je kan worden verstrekt.

Indien je, voor één of meerdere lopende leningen, een achterstand in de betaling op hebt gebouwd van 3 maanden dan zal de verstrekker van deze kredieten dit eveneens aan de Nationale Bank melden. Op dat moment zul je worden gezien als een wanbetaler en beland je dus op de zogenaamde ‘zwarte lijst’.De zwarte lijst is dus een instrument om overmatige schulden tegen te gaan. De lijst biedt bescherming aan zowel de kredietverstrekkers als de kredietnemers tegen financiële risico’s. Nadat je de betalingsachterstanden hebt ingelopen, zal het overigens nog een jaar duren voordat je definitief van de zwarte lijst wordt geschrapt.

Geld lenen zonder bank ondanks de zwarte lijst

Een extra lening afsluiten als je genoteerd staat op de zwarte lijst is in principe niet mogelijk. Gelukkig zijn er nog enkele opties om geld te lenen, zelfs wanneer je geen eigenaar van vastgoed bent. Je kunt hierbij onder andere denken aan:

 • Geld lenen bij familie of vrienden.
 • Een minilening afsluiten waarbij geen zwarte lijst controle plaats hoeft te vinden. Het betreft altijd een kleine lening met een korte looptijd. Dikwijls worden alleen dossierkosten plus een aantal extra kosten, zoals voor
  • de spoedoverboeking,
  • de garantstelling.

Minilening zijn om die reden relatief duur en je loopt een fors risico dat je schulden opeen gaat stapelen.

 • Een krediet op afbetaling met hypothecaire waarborg kan alleen als je in het bezit bent van vastgoed, zoals:
  • een woning,
  • een appartement,
  • Zelfs wanneer je op dit vastgoed al een langlopende hypotheek hebt. Deze dient dan wel deels, en volgens afspraak zijn afbetaald. Bij voorkeur combineer je deze lening met een zogenaamde budgetherschikking, waarbij je een aantal lopende leningen samenvoegt. Deze lening zal een langere looptijd hebben en je maandelijks meer financiële ruimte opleveren.

Waar kun je terecht voor een lening?

Als je geld wilt lenen zonder bank, omdat je bijvoorbeeld op de zwarte lijst staat, dan kun je bij verschillende kredietverstrekkers terecht. De meeste zijn te vinden op het internet door in een zoekmachine, zoals Google, de zoekterm “geld lenen zonder bank” in te geven. Vervolgens kun je bij meerdere aanbieders van dergelijke leningen informatie inwinnen en eventueel een offerte aanvragen. Alleen zo kun je voor jezelf bepalen welke aanbieder van leningen je de beste financiële oplossing kan bieden tegen de scherpste tarieven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20