Zwarte lijst: krediet aanvragen

Op het moment dat je op de zwarte lijst voor kredieten van de Nationale Bank van België bent belandt dan wordt het bijna onmogelijk om bij een bank een lening te krijgen. De reden waarom je op deze zwarte lijst komt te staan zijn:

  • je hebt, momenteel of in het verleden, problemen met de afbetaling van een lening (gehad) van minimaal 3 maanden.
  • Je hebt een lening afgesloten van meer dan 1000 euro en/of met een looptijd van meer dan 3 maanden.

Registratie op de zwarte lijst

De zwarte lijst voor kredieten in ons land wordt om die reden vaak gezien als een verzameling van geregistreerde wanbetalers. De lijst wordt beheerd door de Nationale Bank van België (NBB). Wanneer je een dergelijke notering achter je naam hebt staan dan zal deze blijven staan tot 1 jaar nadat je de betreffende lening(en) volledig hebt afgelost. De registratie van kredietnemers en wanbetaler is in het leven geroepen om zowel de kredietverstrekkers als de kredietnemers te beschermen. Zo krijgt de kredietverstrekker meer zekerheid met betrekking tot de terugbetaling van het uitgeleende geld en wordt de kredietnemer behoed voor het lenen van te veel geld.

Geld lenen als je op de zwarte lijst vermeld staat

Een lening aanvragen is een serieus aangelegenheid die altijd bepaalde kosten met zich mee zal brengen. Te Lichtzinnig denken over geld lenen en misleidende wervingstechnieken van bepaalde kredietverleners kunnen dan ook als belangrijke oorzaken van de huidige economische malaise worden beschouwd.

Indien je echter op de zwarte lijst vermeld staat als gevolg van één of meerdere tegenslagen, bijvoorbeeld doordat je onverwacht je werk verliest, je opeens te maken krijgt met een ernstige ziekte, een faillissement of een echtscheiding, dan is er sprake van een totaal verschillende situatie dan wanneer je je budget niet onder controle kunt houden en je je constant laat verleiden tot het afsluiten van een nieuwe lening en/of tot het opnemen van geld via een kredietkaart of andere openingen binnen een krediet.

Tip: maak een simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Strikte leenvoorwaarden

Op het ogenblik dat je op de zwarte lijst vermeld staat, maar toch een lening af wilt sluiten, dan zijn er wel een aantal kredietverstrekkers dat je situatie in overweging willen nemen. Dit gebeurt echter altijd onder zeer strikte voorwaarden. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • je bent de eigenaar van een woning,
  • of je ouders bezitten een eigen woning,
  • en je bent open en eerlijk over je financiële situatie.

Pas wanneer je aan deze voorwaarden voldoet, zal een kredietverstrekker je aanvraag voor een lening in overweging nemen. Financiële problemen zijn namelijk niet altijd op te lossen door opnieuw geld te lenen, door het samenvoegen van leningen of met door het aangaan van een zogenaamd centralisatiekrediet. De nieuwe lening moet je dus in staat stellen om je financiële toestand te herstellen. Als je verantwoord een nieuwe lening afsluit dan moet dit tot doel hebben:

  • je maandelijkse leenlasten worden lager,
  • je leefbudget moet er beter op worden,
  • je vermelding op de zwarte lijst moet binnen korte tijd verwijderd kunnen worden.

Door een nieuwe lening aan te gaan als je op de zwarte lijst staat, is het dus zeker niet de bedoeling dat je de ene financiële hiaat met het andere opgevuld wordt of dat je maandelijks te besteden budget nog verder in de knel komt te zitten. De kans dat je de nieuwe lening zonder problemen af kunt betalen zal daardoor immers ook kleiner worden. Dit is voor jezelf, maar ook voor de verstrekker van het krediet, een erg onwenselijke situatie.

Afsluiten van een minilening

Indien je op de zwarte lijst staat, maar slechts een paar honderd euro nodig hebt om bijvoorbeeld een noodreparatie van je wasmachine te betalen en je salaris nog niet gestort is. Een minilening is een leenvorm waarbij je minder dan 1000 euro kunt lenen en het geleende geld in minder dan 3 maanden terugbetaald. Door deze leenconstructie is het namelijk niet wettelijk verplicht voor de kredietverstrekker om na te gaan of je op de zwarte lijst vermeld staat. Ook zal de minilening niet op deze lijst worden opgenomen. Wel dien je er rekening mee te houden dat een minilening relatief veel kosten met zich mee zal brengen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20