Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder aartsbisschop Tutu overlijdt op 90-jarige leeftijd

Aartsbisschop Desmond Tutu, Nobelprijswinnaar en veteraan in de Zuid-Afrikaanse strijd tegen het blanke minderheidsbewind, is zondag op 90-jarige leeftijd overleden, meldt het presidentschap.

In 1984 won Tutu de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn geweldloze verzet tegen apartheid. Een decennium later was hij getuige van het einde van dat regime en was hij voorzitter van een Waarheids- en Verzoeningscommissie, die was opgezet om wreedheden op te helderen die tijdens die donkere dagen waren begaan.

De openhartige Tutu werd door zowel witte als zwarte mensen beschouwd als het geweten van de natie, een blijvend bewijs van zijn geloof en zijn geest van verzoening in een verdeeld land.

Aan het eind van de jaren negentig werd prostaatkanker bij hem geconstateerd en de afgelopen jaren werd hij verschillende malen in het ziekenhuis opgenomen om infecties te behandelen die verband hielden met zijn kankerbehandeling.

“Het overlijden van aartsbisschop emeritus Desmond Tutu is een nieuw hoofdstuk van rouw in het afscheid van onze natie van een generatie van voortreffelijke Zuid-Afrikanen die ons een bevrijd Zuid-Afrika hebben nagelaten,” zei president Cyril Ramaphosa.

“Desmond Tutu was een patriot zonder gelijke.”

Desmond M. Tutu, Emeritus aartsbisschop van Zuid-Afrika

Details over de doodsoorzaak werden niet gedeeld door het presidentschap.

Meer