Legendarische zangeres Tina Turner (83) overleden

Zangeres Tina Turner is in haar huis in Küsnacht, Zwitserland overleden. De ‘Queen of Rock ‘n’ Roll’ begon haar muzikale carrière als deel van het turbulente duo Ike & Tina, om later solo nog grotere successen te boeken. Ze werd 83 jaar.

“Met grote droefheid melden wij van het overlijden van Tina Turner. Met haar muziek en haar grenzeloze passie voor het leven betoverde ze miljoenen fans over de hele wereld en inspireerde ze de sterren van morgen. Vandaag nemen we afscheid van een dierbare vriendin die ons haar grootste werk nalaat: haar muziek. Al ons medeleven gaat uit naar haar familie. Tina, we zullen je heel erg missen”, valt te lezen op de sociale media van de zangeres bij de aankondiging van haar overlijden.

Ike & Tina Turner

Tina Turner werd geboren op 26 november 1939 als Anna Mae Bullock. In 1957 leerde ze in een nachtclub in East St. Louis Ik Turner kennen, waarna ze vroeg of ze als zangeres mocht optreden bij zijn band King of Rhythm. Ike weigerde dat aanvankelijk, maar later wist ze hem toch te overtuigen. In 1960 nam ze voor het nummer A Fool in Love voor het eerst de naam Tina Turner aan en vlak daarna was het duo Ike & Tina Turner Revue geboren.

In 1962 trouwens Ike en Tina Turner en iets later breken ze als voorprogramma van The Rolling Stones ook in Europa door. Privé gaat het echter steeds slechter in het koppel door de cocaïneverslaving en bijhorende agressie van Ike. Het zorgt ervoor dat Tina Turner in 1968 een overdosis pillen neemt. Toch zullen Ike & Tina in 1971 hun grootste hit scoren met Proud Mary, iets wat hen ook een Grammy Award oplevert. In 1976 loopt Tina Turner eindelijk weg van Ike en twee jaar later zijn de twee ook officieel gescheiden.

Doorbraak solo

Na die breuk begint Tina Turner aan een solocarrière, al zal het even duren voor die echt succesvol in. Lange tijd krijgt ze alleen optredens in ballrooms van hotels en kleinere clubs en lijkt ze passé. Na het relatieve succes van Let’s Stay Together, een cover van Al Green, eind 1983 krijgt Tina Turner groen licht van de studio om een album op te nemen. Hoewel ze daarvoor maar twee weken had, wordt ‘Private Dancer’ een enorm succes.

In 1984 scoort ze met What’s Love Got to Do with It een van haar grootste hits ooit. Het zou uiteindelijk ook haar enige nummer 1 in de Billboard Hot 100 worden. Dat jaar zou ze ook drie Grammy’s winnen.

The Best

In 1985 krijgt Tina Turner aan de zijde van Mel Gibson in Mad Max Beyond Thunderdome haar eerste acteeropdracht in tien jaar tijd. Het levert haar veel positieve reacties op en het bijhorende nummer We Don’t Need Another Hero (Thunderdome) wordt ook een hit. Ook de jaren erna zou Tina Turner meerdere grote hits scoren en veelvuldig in de prijzen vallen. Het bekendste nummer daarbij is ongetwijfeld The Best van het album ‘Foreign Affair’ uit 1989.

In de jaren 90 zou Tina Turner meerdere zeer succesvolle wereldtournees doen. In 2000 kondigde ze haar afscheid aan, waarna ze begin 21ste eeuw even uit de spotlights verdween. In 2008 maakte ze aan de zijde van Beyoncé een comeback op het podium van de Grammy Awards. Ondertussen woonde Tina Turner met haar tweede echtgenoot in Zwitserland. Daar kreeg ze de laatste jaren steeds vaker gezondheidsproblemen.

Meer