Minister van Staat en Vooruit-boegbeeld Freddy Willockx (76) overleden

Freddy Willockx, een prominent figuur binnen de socialistische beweging en minister van Staat, is op 76-jarige leeftijd overleden. Willockx werd onwel bij hem thuis en overleed kort daarna.

In het nieuws: Freddy Willockx had een indrukwekkende staat van dienst en gold als een boegbeeld binnen de socialistische partij.

  • Willockx begon zijn politieke carrière in 1970 als gemeenteraadslid in Sint-Niklaas voor de socialistische partij BSP, nu Vooruit. Hij was toen 23 jaar oud.
  • Zijn loopbaan omvatte daarna verschillende nationale en internationale posities. In 1979 werd hij verkozen tot Kamerlid. Willockx bekleedde vervolgens functies als staatssecretaris voor Financiën en minister van Post en Pensioenen. Van 1994 tot 1999 was hij lid van het Europees Parlement.
  • Omwille van zijn lange en toonaangevende loopbaan benoemde koning Albert hem in 2022 tot minister van Staat.

Maar bovenal: Willockx’ hart lag vooral in de lokale politiek.

  • Hij was burgemeester van Sint-Niklaas van 1989 tot 1994 en opnieuw van 2001 tot 2010. Daarna werd hij opgevolgd door Christel Geerts (Vooruit), de moeder van Conner Rousseau.
  • De band met Sint-Niklaas bleef innig: Willockx kreeg de titel van ereburgemeester. Eind 2016 beëindigde hij zijn politieke carrière door af te treden als voorzitter van de gemeenteraad.

“Grote meneer”

De reactie: Conner Rousseau bracht hulde aan Willockx, die beschouwd kan worden als de ‘politieke grootvader’ van Rousseau.

  • “Sint-Niklaas, heel België, maar vooral het socialisme verliezen een grote meneer. Freddy was naast politicus vooral een man van het volk. Die heel veel gedaan heeft voor zijn stad en zijn partij”, laat Rousseau weten.
  • Het stadsbestuur van Sint-Niklaas zal maandag een rouwregister openen in het stadhuis. Volgens het parket van Oost-Vlaanderen is er sprake van een natuurlijk overlijden.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.