Jacques Delors, een van de grote pioniers van het huidige Europa, is overleden

De voormalige Franse politicus Jacques Delors is thuis in Parijs overleden in de nacht van woensdag op donderdag. Hij was 98 jaar oud.

Jacques Delors was voorzitter van de Europese Commissie van 1985 tot 1995 en heeft aanzienlijk bijgedragen aan het vormgeven van de EU zoals we die nu kennen. Hij is ook de oprichter van het onderzoekscentrum ‘Notre Europe – Jacques Delors Institute’, met als doel “nadenken over de Europese eenheid”. Delors heeft stevig gestreden om van de Unie een verzoenende kracht te maken na de Tweede Wereldoorlog, maar ook na de val van de Sovjet-Unie en de ineenstorting van het Oostblok. Hij verdedigde de Europese eenheidsmunt en de interne markt.

Maar zijn politieke carrière begon in Frankrijk. Als socialist begon hij zijn publieke betrokkenheid in de vakbond, aan de linkervleugel van de Franse Confederatie van Christelijke Werknemers (CFTC). In de jaren ’50 en ’60 schreef hij onder het pseudoniem Roger Jacques artikelen met een socialistische inslag en beïnvloed door Anglo-Saksische denkstromingen die zich wilden onderscheiden van marxistische ideeën in het tijdschrift Reconstruction. Hij heeft een groot deel van de Franse christelijke vakbeweging van rechts naar democratisch links doen overhellen.

Delors trad in 1974 toe tot de Franse Socialistische Partij, terwijl hij van 1973 tot 1979 in de Raad van Bestuur van de Franse Centrale Bank zat. Hij werd verkozen in het Europees Parlement tussen 1979 en 1981 en steunde Mitterrand, in wiens regering hij minister van Financiën werd van 1981 tot 1984 voordat hij zijn carrière begon aan het hoofd van de EU. Hij diende drie termijnen als Europees Commissievoorzitter, langer dan welke andere houder van die positie dan ook.

“Delors was een visionair”

“Jacques Delors was een visionair die zich wist aan te passen aan de veranderingen in de wereld”, aldus Ursula von der Leyen, de huidige voorzitter van de Europese Commissie. “Zijn levenswerk is een verenigd, dynamisch en welvarend Europa. Dat heeft hele generaties Europeanen gevormd, waaronder die van mij.”

Jacques Delors was ook de vader van Martine Aubry, de huidige burgemeester van Lille en voormalig eerste secretaris van de Franse Socialistische Partij.

(cv)

Meer