Zoom gaat toch voor encryptie op niet-betalende accounts

Videoconferencingplatform Zoom heeft op woensdag aangekondigd dat er toch end-to-end-encryptie komt voor alle klanten, niet alleen voor abonnees.

De populaire app kreeg in het verleden veel kritiek van groepen die gratis gesprekken graag ook versleuteld zagen. Op die manier kan enkel de verzender en de ontvanger het bericht lezen en Zoom zelf niet.

End-to-end encryptie voor abonnees

Eric Yan van het bedrijf, had uitgelegd dat Zoom van plan was om end-to-end-encryptie niet meer toe te laten op gratis gesprekken, zodat het nog mogelijk was voor Zoom om samen te werken met geheime diensten. Zo wou hij vermijden dat Zoom gebruikt wordt door ‘de verkeerde mensen.’

Dat schoot in het verkeerde keelgat bij privacy-activisten, die stellen dat basisveiligheidsmaatregelen toegankelijk moeten zijn voor iedereen.

De commotie over de voorgestelde maatregel zorgde ervoor dat Zoom nu toch die encryptie zal voorzien voor al zijn klanten. De extra encryptie komt in juli naar alle accounts.

Populair door corona

Het videoplatform kreeg een ware vloedgolf van nieuwe gebruikers over zich heen zodra de coronavirus verschillende landen tot lockdown dwong. Er kwamen tot 300 miljoen dagelijkse gebruikers, dat zijn er maar liefst 290 miljoen meer dan in december van 2019.

Maar het bedrijf worstelde met de encryptie die het publiek vroeg. Dat wil namelijk zeggen dat gebruikers voor de app zowat anoniem zijn. Maar Zoom kreeg te maken met wat de naam Zoombombing kreeg. Daarbij vielen derden gesprekken binnen. Er kwamen tijdelijke veiligheidsmaatregelen.

Zoom zal nu, in ruil voor de encryptie, een telefoonnummer vragen waarop gebruikers een validatiecode toegestuurd krijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20