Zeldzame Van Gogh voor het eerst tentoongesteld

Een zeldzaam schilderij van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh zal voor het eerst in het openbaar getoond worden, vooraleer het volgende maand wordt geveild. Het gaat om een schets van een straatbeeld in de Parijse wijk Montmartre.

Volgens het veilinghuis Sotheby’s is het werk, geschilderd in 1887, al 100 jaar in het bezit van een familiecollectie. Het werd nooit eerder in de openbaarheid gebracht. Volgende maand wordt het voor het eerst tentoongesteld in Amsterdam, Hong Kong en Parijs, om tenslotte op 25 maart te worden geveild in de Franse hoofdstad.

‘Het is een belangrijk schilderij uit het oeuvre van Vincent van Gogh, omdat het dateert uit de periode waarin hij met zijn broer Theo in Parijs woonde’, legt Etienne Hellman, directeur impressionistische en moderne kunst bij Sotheby’s, aan AP uit. Van Gogh verhuisde in 1886 naar Parijs en woonde er in Montmartre. Twee jaar later verliet hij de Franse hoofdstad en trok naar Zuid-Frankrijk, waar hij verbleef tot aan zijn dood in 1890.

De ontdekking van kleur

‘Vóór deze periode waren zijn schilderijen veel donkerder. In Parijs ontdekt hij kleur’, vervolgt Hellman. Het schilderij met de naam ‘Straatscène in Montmartre’ toont een windmolen met de naam Pepermolen, gezien vanaf de straat onder een heldere hemel, met een man, een vrouw en een klein meisje die naast de houten omheining wandelen.

Volgens Sotheby’s is het schilderij eerder al gepubliceerd in zeven catalogi, maar nog nooit tentoongesteld. Het veilinghuis schat de waarde tussen de 5 en 8 miljoen euro. De identiteit van de huidige eigenaar werd niet onthuld.

(mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20