Meesterwerk van Botticelli kan vandaag 80 miljoen halen op Sotheby’s veiling

Een zeldzaam portret geschilderd door de Italiaanse renaissanceschilder Sandro Botticelli wordt vandaag door de New Yorkse vestiging van Sotheby’s geveild. Het veilinghuis verwacht een opbrengst van meer dan 80 miljoen dollar (66 miljoen euro). 

Botticelli schilderde zijn Portret van een jongeman met medaillon vermoedelijk ergens tussen het einde van de jaren 1470 en het begin van de jaren 1480. Het schilderij wordt beschouwd als een van zijn mooiste werken en is het klapstuk van de veiling in New York.

‘Deze Botticelli is in alle opzichten veel spectaculairder dan alles wat we tot nu toe op de markt hebben zien komen’, zei Christopher Apostle, ‘senior vice president’ van Sotheby’s, aan het persagentschap Agence France Presse.

‘Meersterwerk’

Het schilderij van 58 bij 39 centimeter toont een man in zijn late tienerjaren met lang goudkleurig haar die een medaillon vasthoudt met daarop een heilige met baard. Over zijn identiteit is niets bekend, maar volgens specialisten zou het om iemand kunnen gaan die dicht bij de machtige Firenzische familie De Medici stond. 

‘Dit beeld symboliseert en illustreert de Renaissance in Firenze. Zoiets heb ik in mijn leven nog niet gezien’, zei Apostle, die het portret omschreef als ‘een meesterwerk’.

Het portret werd gedurende ongeveer 200 jaar doorgegeven aan verschillende generaties van een aristocratische familie in Wales. Kunstkenners waren niet eens op de hoogte van het bestaan van het schilderij totdat het in het begin van de 20ste eeuw voor het eerst op de markt opdook.

80 miljoen

De afgelopen 40 jaar werd Portret van een jongeman met medaillon vooral in openbare tentoonstellingen getoond, waaronder in het Metropolitan Museum of Art in New York, de National Gallery in Londen. Sinds 1982 was het werk in het bezit van een privé-eigenaar, die het kocht voor ‘slechts’ 810.000 pond. 

Sotheby’s schat het schilderij op 80 miljoen dollar (66 miljoen euro). Het vorige record voor een Botticelli werd gevestigd in 2013 met Madonna en kind met de jonge Johannes de Doper. Die werd verkocht voor 10,4 miljoen dollar.

Lees ook:

Meer