Zeldzame Van Gogh geveild voor 13 miljoen euro

Een zeldzaam schilderij van de Nederlandse schilder Vincent Van Gogh is door Sotheby’s Parijs geveild voor 13,1 miljoen euro. Het gaat om een schets van een straatbeeld in de Parijse wijk Montmartre.

Het doek met de naam ‘Straatscène in Montmartre’ was een van de weinige schilderijen van de Nederlandse kunstschilder die nog in privéhanden waren. Het veilinghuis schatte de waarde tussen de 5 en 8 miljoen euro

Hoewel de identiteit van de huidige eigenaar niet onthuld werd, bleef het werk volgens veilinghuis Sotheby’s meer dan 100 jaar lang in dezelfde familie en daardoor ook buiten het zicht van het grote publiek. 

‘Straatscène in Montmartre’ toont een windmolen – de zogenaamde Pepermolen – gezien vanaf de straat onder een heldere hemel, met een man, een vrouw en een klein meisje die naast de houten omheining wandelen. 

Het meesterwerk werd geschilderd in 1887, een jaar nadat Van Gogh naar Parijs verhuisde en in Montmartre ging wonen. Daar logeerde hij bij zijn jongere broer en kunsthandelaar Theo, die Vincent aanraadde om kunstenaar te worden. In 1888 ruilde hij de Franse hoofdstad in voor Zuid-Frankrijk, waar hij tot zijn dood in 1890 woonde.

‘Het is een belangrijk schilderij uit het oeuvre van Vincent van Gogh, omdat het dateert uit de periode waarin hij met zijn broer Theo in Parijs woonde’, legde Etienne Hellman, directeur impressionistische en moderne kunst bij Sotheby’s, eerder aan AP uit. ‘Vóór deze periode waren zijn schilderijen veel donkerder. In Parijs ontdekt hij kleur.’

Het straattafereel werd deze maand voor het eerst tentoongesteld in Amsterdam, Hongkong en Parijs. Het was een van de meer dan 30 werken die donderdag door Sotheby’s werden verkocht van meesters als Modigliani, Rodin, Camille Claudel, Degas, Klee en Magritte.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20