Zeker 44 doden door vertrappeling bij religieus feest in Israël

Op het joods religieus festival Lag Baomer in Israël kwamen vrijdag tientallen mensen om het leven. De slachtoffers werden vertrappeld door een mensenmassa.

Tienduizenden gelovigen, voornamelijk ultraorthodoxe Joden, komen elk jaar bijeen op de berg Meron in het noorden van Israël om de rabbijn Simeon bar Yochai te eren, een wijsgeer en mysticus uit de 2e eeuw die daar begraven ligt. Grote mensenmassa’s ontsteken traditioneel vreugdevuren, bidden en dansen als onderdeel van de vieringen.

Er waren ongeveer 5.000 politieagenten op de been, die incidenten moesten voorkomen. Tevergeefs. Het feest liep dit jaar tragisch af.

‘Massa’s mensen’

Minstens 44 mensen kwamen om door vertrappeling, zeggen medische hulpverleners aan The Times of Israel. 150 personen zouden met verwondingen naar het ziekenhuis zijn overgebracht. Velen met militaire helikopters.

Lokale media berichtten dat er een tribune was ingestort, waardoor er paniek ontstond. Er zouden ongeveer 100.000 mensen geweest zijn op het evenement. Video’s die circuleren op sociale media tonen grote aantallen ultraorthodoxe Joden samengepakt in krappe ruimtes.

Een 24-jarige getuige, genaamd Dvir, vertelde het radiostation Army Radio dat ‘massa’s mensen in dezelfde hoek werden geduwd en dat er een draaikolk ontstond.’

Hij zei dat een eerste rij mensen naar beneden viel, en dat vervolgens een tweede rij, waar hij stond, ook naar beneden begon te vallen door de druk van de stormloop. ‘Ik had het gevoel dat ik ging sterven’, zei hij.

Gewaarschuwd voor grote bijeenkomst

Het was de eerste grote religieuze bijeenkomst die werd gehouden sinds Israël bijna alle beperkingen in verband met het coronavirus heeft opgeheven. Het land heeft het aantal besmettingen sterk zien dalen sinds het eind vorig jaar een van ’s werelds meest succesvolle vaccinatiecampagnes startte.

Toch hadden gezondheidsautoriteiten hadden gewaarschuwd tegen het houden van zo’n grote bijeenkomst.

Lees ook:

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20