Israël telt voor het eerst in 10 maanden 0 coronadoden

Israël heeft donderdag voor het eerst in tien maanden geen nieuwe dagelijkse sterfgevallen geregistreerd. Dat bericht The Times of Israel.

Israël mag zich op de schouders kloppen. Het aantal coronadoden bleef gisteren ongewijzigd ten opzichte van de dag ervoor: namelijk 6.346. De laatste datum dat er geen nieuwe sterfgevallen waren, was 29 juni, toen het ziektecijfer laag bleef na de eerste golf van het coronavirus.

Hoogste inentingspercentage

Eind januari bereikte de pandemie in Israël zijn hoogtepunt. Het land kan sindsdien sterke vaccinatiecijfers voorleggen, en dat heeft zijn gevolgen. Dodelijke slachtoffers en infectiecijfers blijven gestaag dalen, aldus het Israëlische ministerie van Volksgezondheid.

Donderdag zouden 5 miljoen Israëliërs minstens twee doses van een coronavaccin gekregen hebben. Dat is goed voor 54 procent van de totale bevolking en meer dan 80 procent van de in aanmerking komende bevolking boven de 16 jaar.

Israël’s vaccinatieprogramma is gebaseerd op het Pfizer-BioNTech-vaccin met twee inentingen. Het land heeft het hoogste inentingspercentage per hoofd ter wereld, sinds het eind december begon met vaccineren.

Israël bereidt zich nu voor om kinderen tussen 12 en 15 jaar in te enten, zodra de Amerikaanse Food and Drugs Administration het gebruik van het vaccin voor kinderen in die leeftijdsgroep goedkeurt. Als dat gebeurt is, zou Israël kudde-immuniteit bereiken, zei directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid Chezy Levy aan de publieke omroep Kan.

Indiase variant

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid heeft gisteren ook een reiswaarschuwing afgegeven voor zeven landen, onder verwijzing naar mogelijke coronavirusstammen die mogelijks resistenter zijn tegen vaccins. De landen in de reiswaarschuwing zijn Oekraïne, Ethiopië, Brazilië, Zuid-Afrika, India, Mexico en Turkije.

Er heerst momenteel grote onrust in heel de wereld over een Indiase variant van het coronavirus. Het land registreert dagelijks meer dan 300.000 coronabesmettingen en meer dan 2.000 stergevallen.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) liet vrijdag op Radio 1 weten dat België quarantaine voor mensen uit risicogebieden overweegt te verstrengen.

(tb)

Meer