Zal de nieuwe eenjarige staatsbon een reactie uitlokken bij de banken?

Vanaf vandaag kan je intekenen op de nieuwe staatsbons. In tegenstelling tot de uitgifte in september moet je op de opbrengsten van de eenjarige versie 30 procent roerende voorheffing betalen in plaats van 15 procent, wat dus een grotere hap neemt uit het nettorendement. De vraag is dan ook: zullen de banken reageren op de nieuwe uitgifte?

Waarom is dit belangrijk?

In een normale situatie brengt de overheid elk kwartaal staatsbons uit. Via die weg wil de staat financieringsmiddelen ophalen bij de bevolking. In ruil krijgen ze een rente, oftewel een coupon, op het kapitaal dat ze uitlenen. Daarop moet je wel belastingen betalen. Het normale tarief bedraagt 30 procent. De beleidsmakers hadden in september de roerende voorheffing uitzonderlijk verlaagd tot 15 procent, om zo het nettorendement een boost te geven. Het was toen de bedoeling om de banken onder druk te zetten de spaarrentes te verhogen. Bij deze uitgifte van de eenjarige staatsbon moet je het normale tarief betalen.

Context: Je kunt momenteel intekenen op twee staatsbons, één met een looptijd van 1 jaar en één met een looptijd van drie jaar. De deadline loopt af op 29 februari voor wie intekent via het Agentschap van de Schuld. Wie aanklopt bij een van de deelnemende banken, heeft tot en met 1 maart de tijd.

  • Deze keer wil de regering met de uitgifte van een eenjarige overheidsobligatie niet rechtstreeks de concurrentie aangaan met de banken. Dat is één van de redenen waarom de roerende voorhe
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer