Zakenwereld heeft Saudi’s de moord op Khashoggi al lang vergeven

Exact een jaar geleden vonden de meeste bedrijfsleiders het beter zich niet te tonen op het Future Investment Initiative (FII). Dat is een jaarlijkse conferentie die bekend staat als het “Davos in the Desert” en wordt georganiseerd door de Saudische kroonprins Mohamed bin Salman. In oktober 2018 was de verontwaardiging over de moord op de Amerikaans-Saudische journalist Jamal Khashoggi nog te groot. 12 maanden later is het alweer ‘business as usual’. Er moet geld worden verdiend.

Khashoggi verdween op 2 oktober 2018 nadat hij het Saoedi-Arabische consulaat in Istanboel was binnen gegaan. Zijn verdwijning, en enige tijd later, bevestiging van zijn overlijden leidden tot internationale verontwaardiging en diplomatieke commotie. Khashoggi zou door een speciaal daarvoor uit Saudi-Arabië overgevlogen commando zijn vermoord. De Saudi’s zetten ook een dubbelganger in om de wereld te misleiden

Turkse bronnen zeggen dat Khashoggi in het consulaat stierf als gevolg van foltering. Daarbij sneed men onder andere zijn vingers af. Later zou hij zijn onthoofd. Zijn lijk zou uiteindelijk in stukken zijn gesneden en zo het consulaat buiten gesmokkeld. Het lijk is tot op vandaag niet teruggevonden.

‘Business as usual’

Dat lijkt nog weinigen te deren. De gastenlijst van de FII 2019 leest dan ook als een ‘who’s who’ van de internationale politieke en bedrijfswereld. Onder de genodigden die tussen 29 en 31 oktober in het Ritz-Carlton in Riyadh worden verwacht bevinden zich onder andere de Indiase president Narendra Modi en zijn Braziliaanse collega Jair Bolsonaro.

De regering Trump vaardigt Jared Kushner, de schoonzoon van de president, en Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën af. Ook op de lijst staan David Malpass, de voorzitter van de Wereldbank en Anthony Scaramucci, de voormalig communicatiedirecteur van het Witte Huis.

Ook ex-politici zullen Riyadh plat lopen. Onder hen David Cameron (ex-premier VK), Matteo Renzi (ex-premier Italië), François Fillon (ex-premier Frankrijk) en Kevin Rudd (ex-premier Australië).

Absolute elite van de financiële wereld tekent present

Vooral een absolute elite uit de financiële wereld tekent present. In Saudi-Arabië ligt het geld dan ook voor het oprapen. Onder bankiers vinden we de namen terug van Michael Corbat (CEO Citigroup), Tidjane Thiam (CEO Credit Suisse) en Noel Quinn (CEO HSBC). Ook hedgefundmanagers Ray Dalio (Bridgewater), Stephen Schwarzman (Blackstone) en Larry Fink (BlackRock) zullen aanwezig zijn.

Ook aanwezig: de felgeplaagde Masayoshi Son van de Japanse Softbank, die tevens beheerder is van het Vision Fund. SoftBank beheert met haar Vision Fund al 100 miljard dollar aan techprojecten. 45 miljard daarvan zijn afkomstig van het Saoedische staatsfonds, onder leiding van Mohammed bin Salman. Het Vision Fund kwam de voorbije weken negatief in het nieuws met zijn investeringen in Uber, maar vooral WeWork. Son probeert nu een tweede investeringsfonds Vision Fund 2 op te richten en rekent daarvoor opnieuw op massa’s Saudisch geld. 

Het volledige programma staat hier.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20