Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Aramco speelt in een aparte divisie en is nog altijd meer winstgevend dan Apple

Logo Business AM
Economie

13/08/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Het Saudische olieconcern Aramco heeft in het eerste semester van 2019 een winst van 46,9 miljard dollar (41,8 miljard euro) geboekt, 11,5% minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. Oorzaak van de forse daling is uiteraard de daling van de olieprijs.

Toch behoudt het concern zijn status van meest winstgevende bedrijf ter wereld. Ter vergelijking: Apple, het meest winstgevende beursgenoteerde bedrijf ter wereld, liet in dezelfde periode een winst van 31,5 miljard dollar (28 miljard euro) optekenen.

De Saudi’s legden een en ander uit in een conference call voor investeerders. Een absolute première, nu het concern zich opmaakt om in 2020 of in 2021 naar de beurs te gaan.

De olieprijzen waren in de eerste zes maanden van dit jaar lager dan in dezelfde periode een jaar geleden. Dat scheelde de Saudi’s een pak geld, want de productiekosten blijven grotendeels gelijk, ongeacht de prijs die de markten voor een vat olie betalen. Maar de winsten die het bedrijf blijft opstapelen zijn uniek. In 2018 liet Aramco een nettowinst van 111 miljard dollar (99 miljard euro) optekenen. Ter vergelijking: dat is ruwweg even veel als het bbp van Marokko.

Saudi Aramco blijft tot nader order een privé-bedrijf, wat betekent dat het helemaal geen financiële resultaten bekend moet maken. Lange tijd hing dan ook een zweem van geheimzinnigheid over het bedrijf. Maar nu het met het oog op een beursgang investeerders wil aantrekken, kiezen de Saudi’s dus voor transparantie. Met zulke resultaten is enige exposure tegenover toekomstige obligatiehouders dan ook op zijn plaats.

Diversificatie van de Saudische economie en van Aramco

De Saudische economie is al decennia lang zeer afhankelijk van olie. Het land kan nog altijd op meer dan 50 jaar aan bewezen reserves rekenen. Toch is de voorbije jaren een project opgestart dat diversificatie nastreeft. Dat geldt ook voor Saudi Aramco. In mei kondigde het bedrijf aan zich voor een onbekend bedrag te hebben ingekocht in een Texaans LNG-project. Maandag raakte bekend dat Aramco 15 miljard dollar heeft neergeteld voor 20% van de raffinage-activiteiten van het Indiase Reliance Industries. Vooral deze laatste investering zal toekomstige investeerders aanspreken. De Saudi’s produceren dagelijks 10 miljoen vaten olie, maar raffineren daar slechts de helft van. Als het die capaciteit kan doen groeien en meer geraffineerde producten kan verkopen, zal het nog meer kopers kunnen aantrekken om zo beter bestand te zijn tegen volatiele olieprijzen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks