Saudi Aramco: nettowinst evenaart bbp van Marokko

De Saoedische oliemaatschappij Saudi Aramco is het meest winstgevende bedrijf ter wereld. De operationele winst van Saudi Aramco kwam vorig jaar uit op 224 miljard dollar (bijna 200 miljard euro). Het bedrijf kon in 2018 een nettowinst van 111 miljard dollar (99 miljard euro) laten optekenen.

Dat staat te lezen in een prospectus die de Saoedi’s uitgeven om geld op te halen op de internationale markten. Aramco wil 10 miljard dollar ophalen via de uitgifte van obligaties. Daarmee wil het een deel van de overname van het lokale petrochemische bedrijf Sabic financieren. Aramco werd vorige week meerderheidsaandeelhouder in dat bedrijf en legde daarvoor 69 miljard dollar op tafel.

In de prospectus staan een aantal interessante cijfers. Dat het bedrijf vorig jaar een nettowinst van 111 miljard dollar genereerde. Ter vergelijking: dat is even veel als het bbp van Marokko en meer dan het bbp van Venezuela, het land met de grootste bewezen oliereserves ter wereld. Het is ook bijna dubbel zoveel als de winst die het Amerikaanse tech-concern Apple liet registeren: 59,5 miljard dollar (53 miljard euro). Ook concurrent Shell komt met een nettowinst van 23,4 miljard euro niet eens in de buurt van de Saoedi’s.

Maar kredietbeoordelaars als Fitch en Moody’s blijven conservatief in de rating die ze Saudi Aramco  toemeten. Bij Moody’s kreeg het bedrijf de beoordeling A1. Dat is nog altijd 4 niveaus onder de hoogste beoordeling AAA. 

“Saoedische overheid is te afhankelijk van Aramco”

Volgens een vertegenwoordiger van Moody’s blijft Saudi Aramco sterk gelinkt aan de Saoedische overheid, die ook een A1-beoordeling geniet. “Hoewel Aramco als een onafhankelijk bedrijf wordt geleid, blijft het budget van de Saoedische overheid zeer afhankelik van de bijdragen vanuit Aramco in de vorm van royalties, belastingen en dividenden.” Om die reden hebben beide organisaties eenzelfde rating.

Er waren lange tijd plannen om Aramco naar de beurs te brengen. Dat moest vorig jaar gebeuren, maar de ganse zaak ging in extremis en om onduidelijke redenen niet door. De verwachting is nu dat die in 2021 zal plaatsvinden.

Volgens Jason Tuvey, analist bij het onderzoeksbureau Capital Economics, heeft het bedrijf een waarde tussen 1.000 miljard dollar en 10.000 miljard dollar. Die waarde wordt onder meer bepaald door de olieprijzen.

Saudi Aramco zal bij een beursgang het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf van de wereld worden. De Saoedi’s brengen niet minder dan 10 procent van de wereldwijde olievoorraden op de markt.

De beursgang werd in 2016 aangekondigd en maakte deel uit van de strategie van prins Mohammed bin Salman. Die wil de economie van zijn land tegen het eind van het volgend decennium te diversifiëren. Daarvoor lanceerde MbS, zoals hij wordt genoemd, zijn Vision 2030-plan. Daarmee wil hij komaf maken met de Saoedische economische afhankelijkheid van olie. Een van de onderdelen van het plan was om 5% van Saudi Aramco naar de beurs te brengen.

Maar de Saoedi’s raakten het niet eens over de waardering van het bedrijf. Ook de definitieve benoeming van de partijen die de beursgang zouden begeleiden liep steeds opnieuw vertraging op.

Aramco gaat naar de beurs, maar waar?

Verder kon Aramco maar niet beslissen op welke beurs het zou noteren. New York was een mogelijkheid, maar die hield risico’s in vanwege de vermeende Saoedische betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001.

Uit een onderzoek van het Amerikaanse congres zou volgens sommige bronnen zijn gebleken dat een aantal Saoedische functionarissen de vliegtuigkapers van al-Qaeda hebben gefinancierd en geholpen. Vijftien van de negentien terroristen hadden ook de Saoedische nationaliteit.

Er circuleert al een tijd een Amerikaans wetsvoorstel om nabestaanden van de slachtoffers toe te laten Saoedi-Arabië voor de rechtbank te dagen. In Riyadh bestaat de vrees dat op Aramco daarbij als pasmunt zal gelden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20