Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 29 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Erdogan: “Iemand strooit met veel geld om moord op Khashoggi van de agenda te halen”

Logo Business AM
Business

01/07/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

“Iemand strooit met veel geld om de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi van de agenda te halen.” Dat heeft de Turkse president Tayyip Recep Erdogan gezegd in de nasleep van de G20-conferentie, die het voorbije weekeinde in het Japanse Osaka plaatsvond. Erdogan deed de uitspraak op de Turkse landelijke nieuwszender NTV. Meer details gaf hij niet.

Tijdens de top zelf had Erdogan gezegd dat het de taak van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman (MbS) was om de moordenaars van de journalist te ontmaskeren. Hij zei ook dat een aantal aspecten van de moord nog steeds worden geheim gehouden.

Khashoggi verdween op 2 oktober 2018 nadat hij het Saoedi-Arabische consulaat in Istanboel was binnen gegaan. Zijn verdwijning, en enige tijd later, bevestiging van zijn overlijden leidden tot internationale verontwaardiging en diplomatieke commotie. Khashoggi zou door een speciaal daarvoor uit Saudi-Arabië overgevlogen commando zijn vermoord. De Saudi’s zetten ook een dubbelganger in om de wereld te misleiden

Volgens Turkse bronnen werd Khashoggi in het consulaat gefolterd, waarbij onder andere zijn vingers werden afgesneden. Later zou hij zijn onthoofd. Zijn lijk zou uiteindelijk in stukken zijn gesneden en zo het consulaat buiten gesmokkeld. Het lijk is tot op vandaag niet teruggevonden.

De moord op Khashoggi: wat was de rol van MbS?

De Amerikaanse Senaat keurde in december vorig jaar een resolutie goed die uitsprak dat de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman persoonlijk verantwoordelijk was voor de dood van Khashoggi. De Senaat baseerde zich daarvoor op een rapport van de CIA.

Vorige maand bevestigde de rapporteur van de Verenigde Naties dan dat er ‘geloofwaardige aanwijzingen zijn’ dat de Saudische kroonprins, samen met een aantal andere hoge functionarissen van zijn land, verantwoordelijk is voor de gruwelijke moord op Khashoggi. 

Mohammed bin Salman heeft herhaaldelijk elke betrokkenheid bij de dood van de journalist ontkend. De Saudische autoriteiten hebben inmiddels elf verdachten voor de rechtbank gebracht.

G20: Over naar de orde van de dag

Bij de vorige samenkomst van de G20 in Argentinië, die kort na de moord op Khashoggi plaatsvond, was MbS door de andere aanwezige wereldleiders nog grotendeels genegeerd. Enkel de Russische leider Poetin had toen tijd voor hem vrij willen maken.

Maar vorig weekeinde leek alles opnieuw normaal. MbS hield formele meetings met o.a. Poetin, de Britse premier May, de Indiase premier Narendra Modi en last but not least de Nederlandse koningin Maxima, die in een andere hoedanigheid ook afgezante van de Verenigde Naties is. Maar meest van al viel zijn ontbijtsessie op met de Amerikaanse president Trump. Die noemde hem ‘een vriend’, die grote hervormingen doorvoert en ‘een positieve revolutie heeft op gang gebracht’.

De boodschap die de G20 zaterdag aan de wereld wilde overmaken kan dan ook moeilijk anders worden geïnterpreteerd dan dat de tijd gekomen is om de zaak Khashoggi stilaan te vergeten.

G20
Kim Kyung-Hoon/Pool via Bloomberg

Het belang van Saudi-Arabië, dat eind volgend jaar de volgende G20-top organiseert, kan niet worden onderschat. Het olierijke land speelt een cruciale rol in de wereld en in het Midden-Oosten. Zijn leider MBS wordt – net als Poetin – gevreesd eerder dan gerespecteerd. Maar na wat in oktober vorig jaar gebeurde kan MbS best met die status leven.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO