Michels ontmoeting met Xi: Voorzitter Europese Raad probeert niet op teentjes van Chinese president te trappen

Michels ontmoeting met Xi: Voorzitter Europese Raad probeert niet op teentjes van Chinese president te trappen
Charles Michel & Xi Jinping. (JOHANNA GERON/POOL/AFP/Feng Li/Getty Images)

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, ontmoette donderdag de Chinese president Xi Jinping. 

Waarom is dit belangrijk?

Omgaan met China is een serieuze evenwichtsoefening voor Europa. Langs de ene kant is het land een belangrijke handelspartner. Tegelijkertijd staan veel van China’s handelingen van de voorbije jaren haaks op de Europese waarden en normen.

De essentie: Michel en Xi hebben zo’n drie uur lang gepraat, meldt de Chinese staatstelevisiezender CCTV.

  • Een van de belangrijkste agendapunten was de oorlog in Oekraïne. Xi riep op om de crisis op te lossen op een diplomatieke manier. Michel zou langs zijn kant hebben gezegd dat de EU het zou appreciëren moest China meer druk zetten op Rusland via de VN-Veiligheidsraad. Zowel China als Rusland hebben daarin een permanente zetel.
  • China heeft in het verleden echter al herhaaldelijk opgeroepen voor een diplomatieke oplossing, terwijl het weigert om de invasie te veroordelen. Het land bekritiseert ook al maandenlang sancties tegen het Russische regime.
  • Slechts enkele maanden terug verkondigden Xi en de Russische dictator Vladimir Poetin zelfs nog hun “ongelimiteerde” relatie. Ondertussen koopt China steeds meer olie van Rusland. De luchtmachten van de twee landen hebben deze week bovendien samen oefeningen uitgevoerd.

Ook Taiwan besproken

Meer nog: Ook de situatie in Taiwan kwam aan bod.

  • China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en dreigt er de laatste jaren steeds meer mee om de democratische eilandnatie in te palmen, desnoods met geweld.
  • Landen die Taiwan erkennen als onafhankelijke entiteit, worden door China afgestraft. Zo verzuurde de relatie tussen het land en Litouwen, omdat dat laatste zijn politieke relaties met Beijing inwisselde voor Taipei. Taiwan opende een ambassade in Vilnius.
  • Het is dan ook niet verwonderlijk dat Michel donderdag verkondigde dat de EU achter het zogenaamde Een-Chinabeleid staat. Volgens die doctrine is Taiwan een deel van China, net als regio’s zoals Hongkong. Die steden genieten van een aantal vrijheden en privileges, maar de voorbije jaren werden die in sneltempo uitgehold. 

Handel met China

De achtergrond: De EU is te sterk afhankelijk van handel met het land om Xi op de teentjes te trappen.

  • De Unie rekent op China voor een aantal zaken. Zo beheerst het land grote delen van de toeleveringsketens voor zonnepanelen, batterijen, microchips en andere essentiële goederen.
  • Elk jaar vloeit er honderden miljarden euro’s van de EU naar China. Het handelstekort bedraagt momenteel zo’n 230 miljard euro per jaar, meldt AP News. Vooral landen als Frankrijk en Duitsland willen China daarom liever dichtbij houden.
  • Toch zijn niet alle EU-landen bereid om Xi te paaien. Vooral landen in Oost-Europa, die zelf ooit communistische regimes hadden, zijn geen fan. Zij zouden liever een hechtere relatie aangaan met de VS.

‘Zero COVID’-beleid

Ook opvallend: Michel bezoekt China, juist wanneer de hevigste protesten in het land sinds 1989 plaatsvinden.

  • Die zijn vorige week uitgebroken in Urumqi, de hoofdstad van de provincie Xinjiang. Daar brandde een appartementsgebouw af, waarbij zeker tien mensen om het leven kwamen. Volgens getuigen konden zij het gebouw niet verlaten door de strenge COVID-maatregelen.
  • De protesten verspreidden zich al snel als een lopend vuurtje doorheen het land. Sommige betogers riepen zelfs openlijk op dat de regering moet aftreden, ongezien in het repressieve China van Xi. In verschillende steden trad de Chinese overheid hardhandig op om de betogers uit elkaar te drijven.
  • Na een week van aanhoudende chaos, besloot de Chinese overheid om de maatregelen in sommige steden te versoepelen. De praktijk om hele wijken in quarantaine te plaatsen, zou bijvoorbeeld worden stopgezet. Ook zouden sommige bedrijven terug de deuren mogen openen.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.