China wil staakt-het-vuren in Oekraïne tot stand brengen

China is bereid om een staakt-het-vuren tot stand te brengen in Oekraïne. Peking zou “uiterst bezorgd” zijn om het leed van het Oekraïense volk.

China laat zich eindelijk meer openlijk uit over de Russische invasie van Oekraïne. In een gesprek tussen de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yu en zijn Oekraïense ambtgenoot Dmytro Kuleba zei Wang dat China de uitbraak van het conflict betreurt. Wang onderstreepte ook dat de soevereiniteit van elk land moet gerespecteerd worden. Dat rapporteert The Financial Times dinsdag.

“Oekraïne is bereid zijn communicatie met China te versterken en kijkt ernaar uit dat China een rol speelt bij de totstandbrenging van een staakt-het-vuren,” liet Peking weten in een bericht na het gesprek. Volgens analisten betekent dit dat China zichzelf wil positioneren als vredestichter in het conflict en mogelijk zijn nauwe banden met het Kremlin zal gebruiken om het conflict in Oekraïne te beëindigen.

“China is bereid om de oorlog op Oekraïens grondgebied via diplomatie te beëindigen”

Hoewel Peking opnieuw oproept om een vreedzame oplossing voor het conflict te vinden, blijft de Chinese overheid volharden in zijn kritiek op de NAVO. “Regionale veiligheid kan niet worden bereikt door het uitbreiden van militaire blokken”, onderstreept China.

Volgens een verklaring van Peking zou Wang zijn Oekraïense collega hebben verzekerd dat “China bereid is om alles in te zetten om de oorlog op Oekraïens grondgebied via diplomatie te beëindigen”, ook via zijn status als lid van de VN-veiligheidsraad.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20