“China verzacht toon over ernst COVID”

Het persagentschap Reuters meldt dat enkele Chinese grootsteden hun coronamaatregelen gaan versoepelen. Zo zou de praktijk om hele wijken in quarantaine te plaatsen, worden stopgezet. Ook zou het sommige bedrijven worden toegestaan om te heropenen. Dit, wellicht, als gevolg van de protestgolf tegen het hardvochtige “Zero COVID”-beleid, die het land overspoelt.

Waarom is dit belangrijk?

In verschillende grote steden, waaronder Shanghai en hoofdstad Beijing, durft de lokale bevolking het aan om tegen de strenge COVID-maatregelen te betogen. Opmerkelijk is dat de betogers openlijk de Chinese Communistische Partij en president Xi Jinping op de korrel nemen, wat ongezien is.

Het voorafgaande: de protesten (eigenlijk: het pessimisme over het tijdstip van de volledige heropening van de Chinese economie) hebben ook hun impact op de beurzen.

  • Maandag noteerden de Europese beurzen rond 13 uur circa 0,5 tot 1 procent lager.
  • De aandelenkoersen van meer "China-gevoelige" bedrijven, zoals Apple of Tesla, verloren toen 1,5 procent.

Opheffen lockdowns Guangzhou

De essentie, nu: Wereldwijd lijken de beurzen terug op te veren. Niet alleen vanwege het vooruitzic

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer