X crypto-termen die je moet kennen

De wereld van de cryptocurrency kan behoorlijk afschrikwekkend zijn. Als je er al iets over opzoekt, wordt er met termen naar je hoofd gegooid die je amper begrijpt. Als beginneling, of zelfs ook als je al basiskennis hebt, is het dan ook noodzakelijk dat bepaalde termen wat verklaard worden. Maar met deze lijst zal jij nu elk crypto-gesprek kunnen volgen!

Altcoin

Met altcoins worden eigenlijk alle cryptomunten bedoeld naast de grote twee: bitcoin en ethereum. Het slaat dus vooral op alternatieven op de twee gevestigde waarden. Vandaar natuurlijk ook de term, een afkorting voor alternative coins. Al zullen verschillende bitcoin-aanhangers ook ethereum nog bestempelen als een altcoin, waarmee ze dus bedoelen dat bitcoin de enige echte cryptocurrency is die naam waardig.

ATH

All Time High: hiermee wordt, vooral onder traders, gewezen op de hoogste prijs dat een bepaalde cryptomunt ooit heeft gehad. Het overgrote deel van de digitale munten zal die ATH bereikt hebben net na nieuwjaar, toen de hele markt een omhoog werd gestuwd. Voor bitcoin staat die ATH op 20.089 dollar, bereikt op 16 december 2017.

Bearish

Vele cryptotermen worden ook gebruikt in het gewone beurswezen. Zo ook de termen ‘bearish‘ en ‘bullish‘ (zie volgende). Met bearish wordt, in het geval van cryptomunten, een crypto bedoeld waarvan verwacht wordt dat die in de toekomst sterk zal dalen. Na de enorme stijging rond de jaarwisseling dachten vele critici dat de toekomst van bitcoin er eerder bearish uitzag.

Bullish

Bullish is het tegenovergestelde van bearish. Geloof je dat een bepaalde cryptomunt binnenkort enorm zal stijgen in waarde, dan denk je dat de toekomst bullish is. Wie dat verwacht, wordt dan ook wel een bull genoemd: iemand met de mindset dat een cryptomunt sterk in waarde zal toenemen. Met recht daartegenover uiteraard de bear, die verwacht dat ie zal dalen.

Cold storage

Cold storage verwijst naar je wallet, en of die zich online of offline bevindt. Er zijn namelijk twee soorten: cold en hot storage. Met cold storage wordt bedoeld dat je wallet offline is. Het gaat dan om een hardware wallet, zoals bijvoorbeeld een usb-stick, of een papieren wallet. Hier vind je alles dat je moet weten over wallets en waar je op moet letten als je er eentje wil kiezen.

Fiat

Met fiat wordt veelal een fiat currency bedoeld, letterlijk vertaald: fiduciair geld. Oorspronkelijk was dat de benaming voor geld dat z’n waarde niet heeft omwille van de materie waaruit het is gemaakt. Een zilveren of gouden munt heeft zo op zich waarde, maar een biljet niet. Een biljet haalt zijn waarde uit het vertrouwen in het economische systeem, waardoor er diensten en producten mee kunnen worden aangeschaft. 

Als men het in de crypto-wereld over een fiat currency heeft, krijgt het echter een licht verschillende betekenis. Een fiat currency is dan een munt of een valuta die door de overheid wordt uitgegeven en gecontroleerd, zoals de euro of de dollar. Cryptomunten willen net ingaan tegen die overheid door gedecentraliseerde munten uit te brengen die niet door één instantie worden beheerd of gecontroleerd (meer over hoe het bitcoin-systeem werkt, vind je hier).

FOMO

Fear Of Missing Out: een term die uiteraard niet alleen een betekenis kent in de crypto-wereld maar wel sterk van toepassing was tijdens de grote populariteitstoename van bitcoin. Velen hadden dan schrik om de boot te missen en investeerden in bitcoin of andere cryptomunten, FOMO dus. 

Fork

Een fork is op zich een complex gegeven, maar het komt erop neer dat een blockchain van een bepaalde cryptomunt zich opsplitst in twee verschillende ketens. Dat gebeurt veelal om de werking van de munt en/of de blockchain te wijzigen. Soms blijven de twee systemen na de fork apart bestaan, zoals bij bitcoin en bitcoin cash het geval was (lees hier alles dat je moet weten over dat jongere broertje van bitcoin), maar vaak raakt de originele ook helemaal in ongebruik.

Het leuke neveneffect van zo’n splitsing zoals we die bij bitcoin cash hebben gezien, is dat wie eigenaar was van de originele munt na de splitsing ook meteen de nieuwe munt bezit. Wie op 1 augustus, de geboortedag van bitcoin cash, eigenaar was van bitcoin, mocht zich meteen ook een bitcoin cash-bezitter noemen.

FUD

Fear, Uncertainty and Doubt: FUD is foutief negatief nieuws dat verspreid wordt in de hoop dat de prijs daardoor zal dalen. Wie een cryptomunt laag wil aankopen om zo meer winst te kunnen maken, zou er slecht nieuws over kunnen verspreiden.

Als dat nieuws wordt aangenomen als waar, kan het via digitale media snel verspreid geraken. Uit vrees dat het nieuws waar zou kunnen zijn, zouden velen zo de munt van de hand doen waardoor de prijs zal dalen. Zo kan iemand door het moedwillig verspreiden van foutief en negatief nieuws de prijs doen dalen zodat hij het later zelf goedkoper kan aankopen. 

HODL

De korte uitleg: iemand heeft ooit eens ‘hold‘ verkeerd geschreven. De iets langere uitleg: op een bitcoin forum wou gebruiker GameKyuubi duidelijk maken waarom hij zijn bitcoin koste wat het kost zou bijhouden.

Hij deed dat echter na een aantal glaasjes, want z’n post stond vol schrijffouten. “I type d that tyitle twice because I knew it was wrong the first time“, begint hij z’n bericht. In z’n titel stond echter nog altijd een fout. Hij schreef ‘I AM HODLING‘ in plaats van HOLDING en een meme was geboren. Het forum, en later ook de hele crypto-gemeenschap, nam de uitspraak over. 

ICO

Initial Coin Offering: ICO’s zijn eigenlijk een soort crowdfunding voor nieuwe digitale munten, vergelijkbaar met de initial public offerings van een nieuwe onderneming. Al verloopt alles wel op het ethereum-platform. Startups gaan hun eigen token aanbieden in ruil voor ether. Op die manier haalde een hoop startende digitale munten al miljoenen op.

Market cap

Vaak wordt de market cap aangehaald om aan te tonen hoe groot een cryptocurrency is. De waarde van een digitale munt zegt vaak niet zoveel, aangezien dergelijke munten een enorme oplage kunnen hebben en zo toch nog een hoge market cap kunnen halen. 

Mooning

Pump and dump

ROI

Whale

https://cryptominded.com/glossary-cryptocurrency-terms-need-know/

https://iowablockchain.com/cornerstone/infographic-block-talk/

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20